Turcan: Un nou program ”Şcoală după şcoală” destinat familiilor defavorizate

Știri de Sibiu, 13.02.2020

Guvernul va lansa în dezbatere publică un nou apel pentru un proiect-pilot de tipul “Şcoală după şcoală” care îi vizează pe elevii din zone defavorizate şi familii dezavantajate, potrivit vicepremierului Raluca Turcan.

“20 de milioane de euro pentru un nou program-pilot ‘Şcoală după şcoală’ începând cu luna septembrie 2020! Guvernul Orban va lansa în dezbatere publică un nou apel pentru un proiect-pilot de tipul ‘After-School’, din bani europeni. Beneficiarii vor fi elevi care provin din zone defavorizate şi familii dezavantajate, copii care sunt expuşi riscului de abandon şcolar. Prin acest proiect fiecare elev va beneficia de o finanţare de 200 de lei pentru programe de tipul ‘After-School'”, a scris Turcan joi pe Facebook.

Prin noul program se urmăreste : îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în situaţii de risc de abandon şcolar; reducerea dificultăţilor şi discrepanţelor în însuşirea abilităţilor de scris, citit şi socotit; îmbunătăţirea rezultatelor şcolare şi crearea oportunităţilor de dezvoltarea a unor abilităţi de viaţă independentă, precum şi prevenirea neglijării copiilor; întoarcerea părinţilor la lucru.

”Ne propunem să asigurăm toate condițiile pentru a reduce spre zero fenomenul părăsirii timpurii a școlii în zonele vizate de proiect. Dorim ca toți copiii să finalizeze învățământul obligatoriu și să aibă mai multe șanse în viață. Programul adaugă ani de școală, iar orice an în plus la educația unui copil înseamnă scăderea cu 8,2% a investițiilor în sănătate, scăderea cu 8% a șomajului și creșterea cu 9,8% a veniturilor la înaintarea în vârstă”, mai spune Turcan.

După etapa de testare publică, Guverul va propune un calendar de măsuri pentru generalizarea programului finanțat din bani de la bugetul de stat și fonduri europene.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.