Filmul “Colectiv” este prezentat în avanpremieră la Sibiu

Știri de Sibiu, 14.02.2020

Filmul documentar “Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, desemnat anul trecut cel mai bun documentar la Festivalul de la Zurich, va fi prezentat în avanpremieră la Sibiu miercuri, 19 februarie, din data 28 februarie urmând să intre în peste 30 de cinematografe din întreaga țară.

La Sibiu sunt programate două proiecții, de la 18:00 – 21:00, la Centrul Cultural “Ion Besoiu”, Sibiu, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor, eveniment organizat în parteneriat cu Este Film Festival.

Lungmetrajul este despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Că orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni”, spune regizorul Alexander Nanau.

Filmul „colectiv” spune povestea primului an de după incendiul dramatic și ”urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului”.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival).

La Festivalul de Film din Zurich obținut premiul pentru cel mai bun film documentar iar în prezent este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Biletele pentru proiecțiile de la Sibiu se pot achiziționa online, pe eventbook.ro. Pretul unui bilet este 17 lei, cu reducere 12 lei pentru elevi, studenti si pensionari.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.