ULBS: S-a deschis competiția pentru bursele Fulbright; Un an de studiu în SUA

Știri de Sibiu, 16.02.2020

Studenții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu interesați să studieze în străinătate au ocazia să se înscrie în competiție pentru o bursă Fulbright. Competiția pentru o bursă de studiu la master în Statele Unite ale Americii, pentru anul 2021-2022, este deschisă până în data de 11 mai, termenul limită pentru depunerea dosarului, anunță ULBS.

Scopul programului și al burselor Fulbright este sa înlesnească accesul beneficiarilor la cele mai adecvate universități, facultăți, departamente din Statele Unite, care să le permită specializarea pe domeniul respectiv, spune Corina Danăila coordonatorul programului pentru România.

Potrivit acesteia, pentru admiterea și afilierea finaliștilor, ”se lucrează pe baza unui plan de admitere de maximum 5 universități” iar suma care poate fi acordată unui bursier ”Fulbright Student” este de maximum 40.000 USD pentru un an academic, plus costul biletului de zbor.

”Este cazul finaliștilor interesați de programe de masterat – fiecare tara participanta in programul Fulbright desemneaza propriii finalisti, in urma unui concurs – evaluare experti si interviu, pe baza unui formular de inscriere standard. Planul de admitere este conceput pentru finalistii Fulbright de catre partenerii nostri de program, Institute of International Education/ IIE, un ONG american cu traditie in domeniul educatiei, mandatat de Departamentul de Stat al Statelor Unite sa colaboreze cu Comisiile Fulbright, in vederea admiterii si afilierii finalistilor care s-au calificat in urma competitiei pentru bursa Fulbright. Din planul conceput de IIE pot face parte si optiunile finalistului (exista o sectiune speciala in aplicatie, unde optiunile pot fi mentionate de candidati). Dupa ce finalistul accepta planul, se merge mai departe cu admiterea si afilierea. Toata comunicarea cu universitatile din plan, in numele Programului Fulbright si al candidatilor din tara respectiva, se face integral de catre IIE. Tot IIE atrage pentru finalistii Fulbright fonduri de la universitatea care ofera admitere, in cazul in care sunt programe de studiu (masterate) ale caror costuri depasesc suma oferita prin Fulbright. Pentru finalistii care vor face cercetare (non-degree) in sprijnul unui doctorat deja demarat in Romania/Europa, admiterea si afilierea se pot face de catre IIE pe baza unei invitatii/ conexiuni cu o universitate (mentor/ coordinator pe specializarea respectiva) indicate de finalist. In cazul in care conexiunea/invitatia nu exista sau nu mai este fezabila (e.g. mentorul nu mai poate coordona bursierul), IIE poate veni cu sugestii de departamante/grupuri de cercetare/laboratoare de la diverse universitati din State si, in masura in care finalistul este de acord, IIE deruleaza procesul pentru admiterea/ afilierea la universitatea respectiva”, a detaliat pentru StirideSibiu Corina Danăila.

Potrivit acesteia, sunt multi bursieri Fulbright din cadrul ULB Sibiu, atât studenți cât și profesori care au beneficiat în decursul timpului de programele Fulbright Student Award și Fulbright Scholar Award.

”Oana Pantilimon, Charlote Szilagyi, Ioana Filip, Ana Maria Pinter, Anca Iancu, Didi Ionel Cenuser, Silvia Florea, Alma Pentescu, Anca Serban, Alexandru Butean, Doru Stelian Banaduc – aceștia sunt doar cativa dintre studentii si profesorii de la ULB Sibiu, care au beneficiat de programe de studii si cercetare cu bursa Fulbright, in SUA”, a precizat Corina Danaila.

Studenții români beneficiază de zeci de ani de programul educațional Fulbright, primele schimburi fiind realizate în anii ’60 și gestionate de Ambasada U.S. la Bucuresti. Din 1993, programul este administrat de Comisia Fulbright Romano-Americana.

Persoanele interesate să obțină o bursă de studiu în Statele Unite al Americii pot intra în competiție accesând link-ul: http://www.fulbright.ro/news/1150-fulbright-student-award-2021-2022.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.