Coronavirus: TNRS anulează turneul cu “Povestea prințesei deocheate” în China

Știri de Sibiu, 17.02.2020

Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu a anulat turneul din China cu „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, programat pentru luna aprilie, iar prezența companiilor chineze care au confirmat deja prezența la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) este pusă sub semnul întrebării anul acesta, în contextul crizei generată de epidemia de coronavirus.

Prezența actorilor sibieni la Festivalul Internaţional al Artelor de la Shanghai, cel mai mare eveniment dedicat artelor din China, a fost reprogramată pentru anul viitor, printr-o ”formulă de cooperare firească”, spune Constantin Chiriac președintele FITS.

“Suntem cu 5 companii din China confirmate de multă vreme și în clipa aceasta nu zboară niciun avion dinspre Europa. Am fost nevoiți să anulăm turneul cu “Povestea prințesei deocheate” în China, ajungând la un respect și la o formulă de cooperare firească. Noi nu putem să nu ne conformăm unor decizii luate la nivel de state și atunci pentru ca dialogul dintre noi să nu fie întrerupt am hotărât ca turneul pe care trebuia să îl facem în aprilie la Shanghai să îl amânăm pentru 2021. Este cea mai bună formulă de a securiza această prietenie, această legătură. În același timp am primit de la Festivalul de Shanghai (cel din toamnă) o propunere, spunându-ne: “Vrem să vă apărăm, dar vrem să ne și apărăm pentru că au apărut deja în Europa reacții violente împotriva chinezilor (…) doriți să amânăm prezența companiei noastre (…), iar dumneavoastră să veniți anul viitor? (…) În această clipă nu avem, din păcate, zboruri, nu avem certitudini că lucrurile se întâmplă”, a declarat în ultima conferință de presă Constantin Chiriac, directorul FITS Sibiu.

În acest context de incertitudine instalat la nivel mondial, președintele FITS Sibiu spune: ”Trebuie să securizăm în zona bunei înțelegeri ceea ce se întâmplă, să nu punem în pericol niște artiști, să nu punem în pericol publicul. Știm noi ce fel de filtre vor putea să facă cei de la MAI și Ministerul Sănătății? Nu știm. Si atunci, noi trebuie să ne îngrijim de toate”.

Turneul TNRS cu „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, era programat în cadrul ediției de primăvară a Festivalul Internaţional al Artelor de la Shanghai.

Cea de-a 27-a ediție a FITS, ce va are loc la Sibiu în perioada 12-21 iunie, reunește evenimente și spectacole cu invitați din peste 70 de țări, la începutul lunii martie urmând să fie
anunțat programul cu spectacole indoor și outdoor iar din 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului – punerea în vânzare a primului set de bilete.

Epidemia de coronavirus a contaminat în China, începând din decembrie, 70.500 de persoane, dintre care 1.770 au murit, potrivit presei internaționale.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.