BOR recomandă evitarea bisericilor și înlocuirea linguriței comune la împărtășire

Știri de Sibiu, 27.02.2020

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a comunicat, joi, o serie de ”măsuri excepționale temporare” și recomandă credincioșilor, pentru prevenirea contaminării cu virusul coronavirus, să respecte măsurile de igienă, să evite spațiile aglomerate, inclusiv bisericile, și încuviințează folosirea unei lingurițe proprii la împărtășanie, în locul celei comune folosite de preoți, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

”În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate: spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc”, a transmis, joi, Patriarhia Romînă.

Biserica Ortodoxă Română recomandă ”în acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc” ca oamenii să evite spațiile aglomerate, ” inclusiv spațiul bisericii”, oferindu-le posibilitatea să asculte slijbele al radio sau TV.

”Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV”, se precizează în comunicat.

Pentru momentul împărtășaniei, când preoții folosesc o lingurița comună, se poate cere utilizare unui obiect personal:”Persoanele care au teamă de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)”.

Credincioșii sunt asigurați că icoalele din biserică sunt igienizate, însă sărutul acestora se poate imita și la ociectele din propria locuință.

”Menționăm că în Biserică Sfânta Împăr­tășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă. Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează”, mai comunică Patriarhia Română.

Recomandările constituie ”măsuri excepţionale temporare” și sunt ”îngăduite” de Biserica Ortodoxă Română, ”ca adaptare în situaţie de epidemie”, se mai percizează în documentul transmis.

În acest context, Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe credincioși să ”la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.