Risc însemnat de avalanșe în Munții Făgăraș

Știri de Sibiu, 28.02.2020

Riscul producerii de avalanșe este însemnat pe crestele Munților Făgăraș, la peste 1800 metri altitudine, respectiv trei, pe o scală de la 1 la 5, pe versantul nordic al masivului, avertizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Grosimea stratului de zăpadă a depășit un metru și jumătate la Bâlea Lac, în județul Sibiu.

Stratul proaspăt de zăpadă este istabil iar intensificarea vântului crește riscul de producere a alunecărilor de zăpadă în zonele înalte.

”Riscul principal va fi dat în continuare de plăcile de vânt formate pe fondul vântului intens, peste care se va depune un strat nou de zăpadă, pe alocuri însemnat. Pe anumite pante, suficient de înclinate, acest strat nou-depus poate acționa ca o suprasarcină peste plăcile de vânt existente, ducând la declanșarea avalanșelor, riscul fiind amplificat la trecerea turiștilor sau schiorilor”, avertizează ANM.

Potrivit meteorologilor, stratul nou-depus depășește pe alocuri 20 cm, iar în zonele adăpostite, depozitele de zăpadă depășesc 2 m.

Grosimea stratului de zăpadă măsura, joi, 153 cm la Bâlea-Lac și 38 cm la Păltiniș, în județul Sibiu.

Județul Sibiu se află până sâmbătă sun atenționare Cod Galben de viscol pentru zona montană și ninsori în zonele joase ale județului Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.