Muzeul Astra, primul din țară care folosește ochelari VR; Tradițiile, redate pe înțelesul tuturor cu ajutorul tehnologiei!

Știri de Sibiu, 29.02.2020

Muzeul Astra din Sibiu devine primul muzeu din țară care va oferi vizitatorilor ochelari VR cu ajutorul cărora vor descoperi tradițiile și obiceiurile satului româesc. Proiectul include realizarea unui circuit expozițional cu 3 monumente din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului – gospodăria de oier și construcția pastorală din Rășinari și gospodăria de boștinar din Sebeșul de Jos, unde vor fi expuse 13 obiecte cu specific gastronomic restaurate special pentru a mijloci accesul publicului la tehnologia multimedia.

Muzeografii sibieni și-au propus să folosească cât mai eficient ”limbajul” tehnologiei, astfel încât începând de anul viitor cele trei gospodării incluse în circuitul din Dumbrava Sibiului să constituie o atracție în plus pentru vizitatori.

”În momentul în care va intra în una din cele 3 gospodării, vizitatorul va avea acces la poveștile integrate în interior. Obiectul restaurat va fi iluminat și, automat, va primi, sub formă audio (…) o poveste despre obiect”, a declarat declarat Mirela Iancu, directorul de marketing cultural al Muzeului ASTRA și coordonatorul noului circuit expozițional.

Obiectele restaurate vor fi dotate în premieră națională cu 20 de perechi de ochelari VR care vor oferi posibilitatea vizionării de filme, interviuri sau prezentări documentate despre obiceiuri străvechi ale comunităților din Rășinari și Sebeșul de Jos.

“Elementul de noutate adus de acest proiect este utilizarea noilor tehnologii pentru a transmite povești care să contextualizeze mai prietenos pentru publicul tânăr cele trei gospodării selectate. Prin intermediul ochelarilor VR, începând de anul viitor, publicul va face cunoștință cu boștinarii, cu lumânărarii sau cu ciobanii din Rășinari sau Sebeșul de Jos, așa cum trăiau sau muncea ei la începutul secolului, dar în același timp va putea afla mai multe detalii despre activitatea de conservare sau despre restaurarea celor 13 obiecte, adică despre partea de multe ori nevăzută a activității unui muzeu.”, a declarat Mirela Iancu.

Derularea proiectului se face în parteneriat cu Museums of South Trondelag din Norvegia, care oferă muzeografilor sibieni suport pentru transmiterea de mesaje cât mai atractive și ușor de înțeles pentru publicul larg.

”Într-un limbaj contemporan, care să deslușească anumite povești exact pentru ceea ce suntem noi astăzi. Dacă folosim terminologia etnografică, dacă ne exprimăm în știința noastră, riscăm să nu comunicăm decât pentru noi ceea ce avem noi aici. Ori, scopul Muzeului Astra nu este acesta. Scopul nostru este să facem cât mai ușor de deslușit pentru toate tipurile de public aceste informații care sunt parte din obiectele pe care noi sau înaintașii noștri le-am colectat. Este datoria noastră să găsim pentru fiecare generație acest limbaj și să nu considerăm că suntem mai puțin specialiști dacă facem asta, dacă ne exprimăm într-un limbaj comun, de înțeles pentru fiecare (…).Atâta timp cât reușești să comunici același lucru, cu aceeași rigoare științifică, și să te faci înțeles pentru copilul, adolescentul sau chiar omul în vârstă care a trăit acea realitate, asta considerăm noi că este comunicarea relevantă a unui muzeu modern”, a mai adăugat Mirela Iancu.

Prin restaurarea celor 13 obiecte de patrimoniu, valorificarea acestora în cadrul unei expoziții, cooperare bilaterală pe tema utilizării noilor tehnologii multimedia, şi organizarea unui program cultural, cu participarea a minim 5 meșteri și producători locali,Muzeul Astra își propune dezvoltarea de metode inovative de valorizare, comunicare și interpretare a patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA şi al judeţului Sibiu.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. Alfred Roth says:

    Felicitări pentru realizare și bun venit în era tehnologiei moderne. Știrea este puțin cam mult exagerată cu privire la ”primul muzeu din țară cu tehnologie VR”, verificați înainte de afirma în necunoștință de cauză. În rest toate bune și felicitări încă odată !
    PS. Verificați Prahova Muzeul Sării Slanic, are deja o vechime de 2 ani de zile de funcționare cu aplicație VR fără utilizarea de fonduri tip Granturi SEE !