„Pilafuri și parfum de măgar”, spectacol de excepție din repertoriul TNRS, oferit online celor care #Stau#Acasa

Știri de Sibiu, 27.03.2020

Spectacolul „Pilafuri și parfum de măgar”, primul regizat de Silviu Purcărete în 2001 la Sibiu, se difuzează, vineri, în premieră absolută online, cu ocazia Zilei Mondiale Teatrului, anunță Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, urmat în weekend de spectacolele „Cumnata lui Pantagruel” și „Femei”.

Producția TNRS, primul spectacol pus în scenă la Sibiu de Silviu Purcărete, are la bază texte alese de Silviu Purcărete și Alain Garlan din „O mie și una de nopți”, va fi difuzată online vineri seara, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a TNRS și StirideSibiu. Spectacolul este o producție din anul 2001 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și a naționalului sibian, pe muzica lui Vasile Șirli. Scenografia este realizată de Helmut Sturmer.

„Pilafuri și parfum de măgar a fost primul spectacol pus în scenă la Sibiu, de Silviu Purcarete! Marele regizor a fost prezent la FITS de la prima ediție cu „Decameronul”, de la Teatrul din Râmnicu Vâlcea, apoi cu marile spectacole ale Teatrului Național din Craiova, inclusiv „Danaidele”, jucat în sala de sport a Academiei Forțelor Terestre. Avem, din fericire, și un documentar al repetițiilor realizării acestui spectacol, pe care îl vom difuza în viitor! Dacă vă uitați pe distribuția spectacolului veti vedea tineri actori, prima promoție a școlii de teatru de la Sibiu precum și studenții de atunci, deveniți azi vedete ale scenelor de teatru si film. Îi veți descoperi deasemenea, pe inegalabilii Virgil Flonda, Ilie Gheorghe si Valer Dellakeza! Vom rosti împreuna cu Domnul Eminescu: «Vede-n capăt începutul. Cine știe să le învețe!» Vizionare plăcută!”, a declarat Constantin Chiriac, director general TNRS .

Programul transmisiilor online va fi urmat sâmbătă, 28 martie 2020, de un alt spectacol semnat de Silviu Purcărete, „Cumnata lui Pantagruel”, iar duminică, 29 martie 2020, TNRS va difuza unul dintre cele mai noi spectacole din repertoriu, „Femei”, concept spectacol Raluca Iani.

Nume sonore ale scenei românești de teatru au făcut parte în anul 2001 din distribuția spectacolului „Pilafuri și parfum de măgar”: Diana Văcaru-Lazăr, Valer Dellakeza, Virgil Flonda (†), Ilie Gheorghe (†), Angel Rababoc, Ovidiu Moț (†), Cristian Stanca – actor cunoscut al TNRS, care a fost totodată și asistent de regie, Diana Fufezan, Delia Ghiță, Antonia Ilie, Michaela Mihai, Ofelia Popii, Mirona Iona Tatu, Florentina Țilea, Codruța Vasiu, Haricleea Bădescu, Liviu Cheloiu, Adrian Neacșu. Din distribuție au făcut parte și studenții de atunci ai școlii de teatru de la Sibiu, astăzi actori cunoscuți ai scenei românești: Denise Ababei, Oana Ceaușu, Nicoleta Fruman, Silvana Naghi, Veronica Popescu, Eleonora Poșircă, Cătălina Sima, Cristina Stoleriu, Miruna Vaju, Florin Coșuleț, Alin Olteanu, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru.

Evenimentele vor fi difuzate pe canalele oficiale de comunicare online ale TNRS: site, YouTube, Facebook. Transmisiile secției germane vor fi difuzate pe pagina oficială de Facebook a secției germane a TNRS. Vizionarea spectacolelor difuzate online este gratuită, TNRS nu percepe bilet pentru evenimentele difuzate pe internet.

}n fiecare an, pe 27 martie este marcată Ziua Mondială a Teatrului. A fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962 a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru.

Programul complet al evenimentelor TNRS, online, de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 2020:

Ora 17:00
Conferință specială FITS și TNRS
Constantin Chiriac în dialog cu Silviu Purcărete
Despre bucuria și înțelepciunea de a vorbi puțin

Ora 19:00
Pilafuri și parfum de măgar, regia Silviu Purcărete

Ora 20:30
Fotoliul cu povești și poezie – povești pentru copii și părinți în lectura actorilor Ofelia Popii, Ciprian Scurtea și a fetiței lor Sofia Luna

Ora 21:00
Seară de lectură cu actorii secției germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.