Spitalul de Pediatrie Sibiu începe, vineri, TESTAREA pentru diagnosticarea COVID -19

Știri de Sibiu, 01.04.2020

Spitalul de Pediatrie Sibiu începe, de vineri, realizarea primelor teste pentru diagnosticare COVID -19, având o capacitatea de procesare de 40 de teste pe zi, potrivit unui comunicat al Primăriei Sibiu.

”Laboratorul de biologie moleculară pentru testarea infecției cu COVID 19 din Spitalul de Pediatrie va fi funcțional începând cu data de 3 aprilie. Zilnic vor putea fi realizate maxim 40 de teste, în funcție de aprovizionarea cu truse de testare”, anunță Primăria Sibiu.

Spitalul a comandat până în prezent 500 de teste, care vor fi livrate ”eșalonat în funcție de stocurile furnizorilor”.

Astfel, Pediatria este primul spital din județul Sibiu care anunță oficial începerea testărilor.

În paralel, și la Spitalul Județean Sibiu se fac pregătiri pentru finalizarea probelor pentru pornirea aparatului RT PCR achiziționat din donații.

Analizele persoanelor din județul Sibiu care prezintă suspiciuni de infecție cu coronavirus sunt trimise la laboratoarele din centrele medicale din Cluj, Timișoara sau București.

Spitalul a cerut bani de la Primărie doar la finalul lunii

Consilierii locali sibieni au decis la finalul lunii martie, în ședință extraordinară, alocarea sumei de aproximativ 2,8 milioane lei pentru Spitalul de Pediatrie, bani destinați achiziției de materiale de protecție și pentru echipamentele necesare laboratorului destinat diagnosticării COVID – 19.

Primăria Sibiu a reacționat, astfel, la apelul public lansat de Asociației Pro Pediatria care a cerut sprijin de la pacienți și comunitate pentru susținerea laboratorului , singurul din județ care permite, până în prezent, efectuarea analizelor de diagnosticare a COVID – 19 în sistem RT PCR.

Citeste și: Spitalul de Pediatrie Sibiu are nevoie de SPRIJIN să pornească testarea pentru COVID – 19

Asta, în condițiile în care conducerea spitalului nu a cerut suport de la CL pentru gestionarea crizei generată de COVID -19.

”Luând la cunoștință prin intermediul mass media că la Spitalul de Pediatrie au apărut necesități suplimentare, Primăria Sibiu a solicitat managerului Spitalului de Pediatrie să comunice instituției sumele necesare pentru achiziția echipamentelor în cauză. Fondurile necesare vor fi alocate imediat, într-o ședința extraordinară a Consiliului Local care va fi convocată luni, 30 martie.Asigurăm și pe această cale comunitatea că Primăria Sibiu a alocat și va aloca toate fondurile necesare Spitalului de Pediatrie pentru ca acesta să fie pregătit să facă față crizei actuale, cu condiția ca sumele necesare pentru gestionarea acestei situații să fie comunicate Primăriei, să se încadreze în prevederile legale și să poată fi justificate”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Cu toate acestea, pentru salvarea imaginii celor două instituții care s -au ignorat reciproc pe această temă, anunțul începerii testării a fost făcut la doar câteva zile de Primăria Sibiu , ca fiind rezultatul ”eforturilor susținute ale Spitalului de Pediatrie Sibiu și ale Primăriei Municipiului Sibiu”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Spitalul de Pediatrie Sibiu începe, vineri, TESTAREA pentru diagnosticarea COVID -19 […]