COVID: Niciunul dintre pacienții de la Spitalul Județean Sibiu nu are indicație pentru tratamentul cu plasmă

Știri de Sibiu, 21.05.2020

Prima plasmă hiperimună recoltată la Sibiu de la un asistent medical vindecat de Covid -19 este pusă în așteptare, niciunul dintre pacienții aflați în stare gravă în cadrul Secției ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu neavând indicație terapeutică pentru o astfel de procedură, potrivit reprezentanților unității sanitare care tratează pacienții adulți din Sibiu diagnosticați cu noul coronavirus.

”Conform indicațiilor primite de la medici, în momentul de fata, niciunul dintre pacienții internați pe ATI, confirmați cu COVD 19 nu are indicație terapeutică pentru aplicarea acestui procedeu. Plasma va fi utilizată atunci când va fi cazul, când toate criteriile medicale pentru aplicarea acestui tratament experimental sunt îndeplinite”, a declarat pentru StirideSibiu Decebal Toderiță, purtătorul de cuvânt al SCJ Sibiu.

În prezent, medicii de la Județean îngrijesc 172 de pacienți infectați cu noul coronavirus, dintre care 4 au dezvoltat forma gravă și sunt tratați în cadrul Secției ATI.

Prima plasmă recoltată la Sibiu de la un asistent medical vindecat a fost validată de Institutul National de Hematologie Transfuzionala și își așteaptă donatorul.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a primit în data de 18 mai acordul Ministerului Săntății pentru începerea tratamentului cu plasmă umană hiperimună pentru pacinenții Covid-19 aflați în stare gravă.

La nivelul județului Sibiu s-a raportat un număr de 470 de cazuri confirmate pozitiv cu SARS CoV-2, dintre care declarate vindecate și externate 269 de persoane. Alți 38 de pacienți au decedat.

Primele recoltări de plasmă de la donatorii vindecaţi de COVID-19 din România s-au făcut în data de 28 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, plasma va fi testată şi, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziţie spitalelor.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se administrează doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19, cu vârsta de cel puţin 18 ani., care îndeplinesc următoarele criterii: se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat, sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.