Un sibian de 48 de ani, primul pacient Covid din Sibiu care a primit tratamentul cu plasmă

Știri de Sibiu, 25.05.2020

Primul tratament cu plasmă umană hiperimună relizat de medicii Spitalului Clinic Județean Sibiu pentru un pacient infectat cu Covid a fost realizat cu succes de medicii sibieni. Pacientul, un barbat în varsta de 48 de ani, a avut evoluție favorabilă după tranfuzia de plasmă, informează spitalul din Sibiu.

Procedura inovatoare s-a făcut în weeknd, sub coordonarea dr. Mihai Sava, șeful Secției Clinice ATI.
Potrivit comunicatului transmis de spital, beneficiarul care a avut indicație terapeutică pentru administrarea de plasmă convalescentă hiperimună a fost confirmat cu SARS-COV2 în data de 11 mai.

Pacientul nu prezenta alte comorbidități, iar pe fondul agravării stării sale de sănătate, pacientul a fost transferat în data de 19 mai la Terapie intensivă, fără a fi intubat.

“Pacientul a fost admis în Terapie Intensivă cu insuficiență respiratorie severă, dispnee, polipnee, stabil hemodinamic, conștient și cooperant”, a declarat Conf.univ.dr. Mihai Sava, medicul șef al Secției Clinice ATI.
Ulterior, după efectuarea analizelor și testelor de compatibilitate, pacientul a primit, în data de 21 mai, tratamentul cu plasmă.

“Au fost administrate 2 unități de plasmă convalescentă hiperimună în doză unică la zece zile de la data confirmării diagnosticului. După administrarea celor 2 unități de plasmă convalescentă hiperimună starea pacientului la 72 de ore s-a ameliorat semnificativ atât clinic cât și pe analizele de laborator”, a transmis dr. Mihai Sava.

În urma tratamentului, primul test la RT-PCR realizat a fost negativ, precizează medicii sibieni.

Bolnavul este în continuare internat la Terapie Intensivă, unde va mai rămâne sub atenta supraveghere a medicilor.

Primul test la RT-PCR realizat după administrarea plasmei este negativ. Plasma a fost recoltată de la un pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgentă Sibiu după ce a fost declarat vindecat.

”Continuăm să luptăm împotriva pandemiei iar implementarea acestui tip de terapie la SCJU Sibiu este un important pas înainte. Medicii spitalului, de pe toate secțiile implicate, au realizat lucruri deosebite iar numărul pacienților vindecați este consistent. Le apreciem munca, le mulțumim și îi sprijinim, la fel cum trebuie să o facă pe mai departe și cetățenii județului, respectând regulile de igienă, protecție și de distanțare socială până când pericolul va trece. De asemenea, facem un apel la pacienții vindecați de coronavirus să doneze plasmă”, a subliniat Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Pacienții vindecați de COVD-19 care doresc să doneze plasmă se pot adresa Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu (0369437127), de unde vor primi informații cu privire la procedură și criteriile de selecție/eligibilitate.

La nivelul judetului Sibiu, oana in prezent au fost confirmate cu Covid 485 de persoane, dintre care 39 au decedat.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.