DSP Sibiu: Aproximativ 30% dintre angajații Covid nu vor mai reveni niciodată la locul de muncă

Știri de Sibiu, 26.05.2020

Aproximativ 30% dintre pacienții infectați cu Covid – 19 vor absenta de la muncă mai bine de un an sau nu vor mai reveni niciodată la locul de muncă, estimează epidemiologii sibieni .

”Se estimează un absenteism îndelungat chiar până la un an și posibilitatea ca aproximativ 30% dintre acești lucrători să nu mai revină niciodată la locul de muncă”, susține Gabriel Budescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu într-un material informativ realizat pentru Colegiul Prefectural Sibiu.

Medicii sibieni atrag atenția asupra instalării riscului ”de stigmatizare și discriminare” a persoanelor care au suferit sau suferă în urma infecțiilor cauzate de noul coronavirus.

O etapă dificilă în acest sens este ”gestionarea reîntoarcerii la muncă a lucrătorilor bolnavi SARS-CoV-2 cu forme grave/ terapie intensivă și care pot lipsi îndelungat din cauza complicațiilor bolii”, respectiv care suferă de reducerea capacității pulmonare și musculare, stres posttraumatic, tulburări de memorie, atenție și concentrare.

Lista dificultăților care apar în gestionarea crizei generată de coronavirus, este completată de severitatea afectării domeniului muncii, mai exact de modul în care se face ”protejarea angajaților vulnerabili, în special a celor în vârstă și a celor cu boli cronice cardio-vasculare, pulmonare, diabet, sau cancer în tratament cu imunosupresoare”, atrag atenția medicii sibieni.

O altă mare provocare generată de efectul acestei boli este combaterea tulburărilor psihice legate de stres sau de dificultăți financiare, precum și frica de revenire pe piața muncii.

Potrivit directorului DSP Sibiu, experiența dobândită în ultimele două luni de pandemie ”poate contribui la elaborarea unor politici și proceduri de muncă la distanță sau la revizuirea celor existente”, dată fiind presiunea pe angajatori și angajați ”pentru adaptarea la schimbări în timp foarte scurt”.

La nivelul județului Sibiu au fost înregistrate, până în data de 25 mai, 485 de persoane confirmate pozitiv cu SARS CoV-2, dintre care 30 sunt copii. Din totalul bolnavilor, 337 au fost declarați vindecați iar 39 persoane au decedat.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.