ALDE Sibiu cere decontare testelor COVID impuse pacienților care necesită internare

Știri de Sibiu, 02.06.2020

Preşedintele ALDE Sibiu, Gheorghe Tocaciu, cere Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să reglementeze decontarea testelor Covid impuse pacienților care ajung în spitalele din Sibiu și care au nevoie de internare.

”Cerem de urgenţă Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să dispună ca testele COVID cerute în spitale pentru a se putea face intervenţii chirurgicale să fie decontate. Prin aceste reglementări aplicate la Spitalul Judeţean Sibiu şi alte unităţi spitaliceşti se încalcă articolul 34 din Constituţie privind dreptul la ocrotirea sănătăţii”, spune Tocaciu.

Într-un comunicat de presă transmis marți, ALDE Sibiu condamnă practica instituită în spitale, cu atît mai mult cu cât ”mulţi sibieni şi firme locale au donat sume substanţiale Spitalului Judeţean Sibiu pentru a achiziţiona aparatură şi teste”.

Directorul medical al Spitalului Județean Sibiu, dr. Florin Grosu spune că la Spitalul Județean Sibiu se pot face gratuit testare doar pentru pacienții care se încadrează în ”definitia de caz Codiv” și pentru urgențele medicale, cele care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe.

”Teste sunt posibile doar pentru pacienții stabiliți de Direcția de Sănătate Publică, prin încadrarea în definiția de caz, și pentru urgențe. Restul analizelor, nu. Valoarea analizei nu este decontată, nu este plătită în contractul cadru cu Casa de Asigurări Sănătate. Puteam să o plătim doar pentru urgență”, a declarat Florin Grosu.

El spune că testarea pacienților este însă necesară înainte de efectuarea unei intervenții chirurgicale, atât pentru binele pacientului, a personalului medical cât și a celorlalți pacienți internați.

Situații similare, în care pacienții sunt puși la plată, cu sume între 280 și 350 lei, se întâlnesc în toate spitalele din județ și din țară, iar pentru deblocare este nevoie de reglementări la nivel național care să permită spitalelor publice decontarea analizelor pentru depistarea infecției cu Covid-19.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.