Scandal: PLUS Sibiu, al doilea partid care cere CJ Sibiu reluarea concursului de director al Spitalului Județean

Știri de Sibiu, 03.06.2020

Crește presiunea publică pe conducerea Consiliului Județean (CJ) Sibiu și cea a Spitalului Județean de Urgență Sibiu după ce Ministerul Sănătății a constatat ilegalități în organizarea selecției managerului spitalului. Raul Apostoiu, președintele PLUS Sibiu, a cerut public reluarea concursului pentru funcția de director al SCJU Sibiu, după ce PSD Sibiu a dat publicității documentul Ministerului Sănătății în care se precizează că selecția managerului din luna aprilie s-a făcut cu încălcarea legii.

Cistește și: Trif: MS a declarat nelegal concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Județean Sibiu; Se cer demisii!

”Partidul Libertății Unității și Solidarității (PLUS) filiala Sibiu cere Consiliului Județean, președintei Daniela Cîmpean, să evite implicarea viitorului director al celui mai mare spital din județ, Spitalul Clinic Județean de Urgență, într-un scandal care nu i-ar ajuta sub nicio formă într-un mandat dificil, care vine după o criză sanitară de o asemenea amploare.Referitor la acuzațiile și suspiciunile față de modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director SCJU, considerăm că acestea nu fac bine unei instituții de importanța pe care o are Spitalul Județean Sibiu și cerem Consiliului Județean să aleagă calea rațională și democratică, să organizeze din nou acest concurs în condiții de transparență completă”, spune Apostoiu.

Liderul PLUS Sibiu spune că nu pune la îndoială ”calitățile manageriale ale doamnei Liliana Coldea”, numită manager al spitalului în urma concursului contestat, însă susține că sibienii au nevoie ”de garanția unor profesioniști în management sanitar”.

”Un concurs asupra căruia planează acuzații de nelegalitate și un manager asupra căruia planează acuzații de relații privilegiate cu persoanele care sunt responsabile de organizarea concursului pentru postul de director nu pot beneficia de astfel de garanții de profesionalism.Criza sanitară ne-a arătat cât de multe mai avem de rezolvat din acest punct de vedere în spitalele din România și nu putem merge mai departe cu măsurile necesare bazându-ne pe lipsa de transparență.
Reamintim tuturor că, în 2016, guvernul condus de Dacian Cioloș a introdus măsuri importante pentru transparentizare și profesionalizare în sănătate. După revenirea la guvernare a PSD, aceste măsuri au fost, din păcate, înlăturate”, a mai adaugat Apostoiu.

PSD Sibiu a cerut la rândul său demisia actualul manager al Spitalului Județean, dr Liliana Coldea, și a dat publicității un document al Ministerului Sănătății prin care se precizează că selecția managerului din luna aprilie s-a făcut cu încălcarea legii.

Potrivit cumentului, Direcția de Control și Integritate/Serviciul Control din cadrul Ministerului Sănătății, în urma verificărilor efectuate privind sesizarea de nelegalitate, ”a constatat încălcarea art. 5, alin. 1 art. 6 alin. 2, alin 7, art. 8 lit. g, art. 13 alin. 6 și art. 17, din Regulamentul de Organizare și Desfășurare a Concursului pentru ocuparea funcțiilor de manageri, persoane fizice, ai spitalelor de sub autoritatea Consiliului Județean (CJ) Sibiu, aprobat prin dispoziția Președintelui CJ Sibiu nr. 16/20.01.2017.În consecință, a fost aprobată de către ministrul sănătății propunerea de a nu se emite actul administrativ de numire în funcție și de a se demara procedurile legale pentru organizarea concursului în vederea ocupării funcției de manager în condiții de legalitate.”

Până la publicarea articolului, conducerea CJ Sibiu nu a avut nicio reacție oficială în privința Spitalului Județean Sibiu, urmare a publicării documentului.

Consilierii PSD Sibiu au cerut la finalul lunii aprilie Consiliului Județean Sibiu anularea concursului organizat pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, concurs câștigat de Liliana Coldea, până atunci director al Spitalului CFR Sibiu, pe motiv de ilegalitate în constituirea comisiei de examinare.

Liliana Coldea a fost unicul candidat care s-a prezentat pentru postul de manager al Spitalului Județean Sibiu și a fost instalată în funcție cu caracter interimar, în luna mai, la finalul stării de urgență.

Citeste și: Cîmpean către PSD în scandalul concursului de manager al Spitalului Județean Sibiu: Nu trebuie să ajungă dialogul dintre noi în presă
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.