PSD Sibiu cere ședință de urgență la CJ Sibiu pe tema ”falimentului” la Aeroport; Impactul Covid asupra AIS

Știri de Sibiu, 05.06.2020

Consilierii județeni ai PSD Sibiu invocă iminența falimentului la Aeroportul Internațional Sibiu (AIS). Social democrații sibieni au anunțat vineri că vor cere analiză în ședință extraordinară a Consiliului Județean (CJ) Sibiu pe tema ”situație grave” de la aeroport, invocând lipsa de susținere a regiei de către administrația județeană. Pe de altă parte, conducerea Aeroportului, potrivit căreia ”cea mai optimistă previziune nu arată o revenire a traficului la nivelul din 2019 mai curând de anul 2022”, susține că s-au făcut demersuri pentru obținerea de ajutor guvernamental iar săptămâna viitoare este programată și o analiză cu factori de decizie pentru ”stabilirea strategiei de funcționare în perioada următoare”.

PSD Sibiu susține că vrea ședință extraordinară ca să salveze de la faliment regia aflată în subordinea CJ Sibiu.

”Primul punct pe ordinea de zi va fi salvarea de la faliment al Aeroportului Internațional Sibiu. Aeroportul sibian este puternic afectat de criza COVID-19, veniturile pe care până acum le realiza din surse proprii, în special din taxe aeroportuare, s-au diminuat drastic. Deși Consiliul de Administrație al Aeroportului a făcut toate demersurile și a informat Consiliul Județean (CJ), acționarul unic al RA Aroportului Internaținal Sibiu despre situația gravă în care se află instituția, aceste demersuri au fost ignorate de președintele Daniela Cîmpean și majoritatea PNL, neavând o finalitate concretă. Deși pentru PNL nu este important, PSD Sibiu și sibienii conștientizează faptul că poarta aeriană de intrare în Sibiu și în Regiunea 7 Centru este vitală pentru dezvoltarea durabilă a județului nostru. Mai ales ca Aeroportul Sibiu are și o importanță geostrategică în contextul în care orașul nostru va deveni Comandament NATO”, a declarat Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu.

Potrivit liderului de grup al consilierilor județeni PSD, Cătălin Stanciu, cererea pentru analiza situației de la Aeroportul Sibiu va fi depusă la CJ Sibiu după mini-vacanța de Rusalii.

”Considerăm că este vitală convocarea unei ședințe extraordinare pentru a rezolva situația în care se află Aeroportul Internațional Sibiu, dar și pentru a dezbate alte teme stringente la ora actuală. În acest sens, grupul nostru va depune marți la CJ o solicitare pentru convocarea ședinței extraordinare”, a precizat Cătălin Stanciu.

Impact devastator al Covid: ”Chiar și cea mai optimistă previziune nu arată o revenire a traficului la nivelul din 2019 mai curând de anul 2022”,

Aeroportul Sibiu, la fel ca toatea aeroporturile din țară, este puternic afectat de măsurile luate pe durata stării de urgență și a stării de alertă, care au dus, treptat, la sistarea tuturor curselor regulate. Drept urmare, din 23 martie, aproximativ jumătate din angajații Aeroportului au intrat în șomaj tehnic iar previziunile nu sunt optimiste.

Citeste și: Angajații Aeroportului Sibiu intră în șomaj tehnic; Scădere cu peste 50% a activității, cu previziuni sceptice

În contextul previziunilor internaționale, care previzionează că pandemia SARS-CoV-2 va genera o scădere de peste 40% a traficului de pasageri, pentru Aeroportul Sibiu ”chiar și cea mai optimistă previziune nu arată o revenire a traficului la nivelul din 2019 mai curând de anul 2022”, a precizat pentru StirideSibiu conducerea regiei sibiene.

”În contextul generat de apariția și dinamica evoluției situației epidemiologice, una dintre cele mai grav afectate industrii de pandemia SARS-CoV-2, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung este industria transportului aerian. Potrivit analizei economice, realizată de Airports Council International World la nivel global se previzionează că pandemia SARS-CoV-2 va conduce la o scădere de peste 40% a traficului de pasageri și la venituri ale aeroporturilor în scădere cu cel puțin 50% la nivel global în 2020, față de estimările inițiale pentru acest an. Impactul deosebit de puternic al pandemiei SARS-CoV-2 asupra traficului aerian global a afectat și operațiunile de pe Aeroportul Internațional Sibiu cu un impact puternic negativ asupra veniturilor necesare derulării unei activități minimale. Toate scenariile de revenire a traficului (ACI, IATA, Eurocontrol) indică o evoluție lentă, iar chiar și cea mai optimistă previziune nu arată o revenire a traficului la nivelul din 2019 mai curând de anul 2022”, a precizat Aeroportul Internațional Sibiu, la solicitarea StirideSibiu.

Soluția așteptată, ajutor de stat de la Guvern

Referitor la soluțiile pentru menținerea aeroportului pe linia de pluțire, AIS precizează că, împreumă cu Consiliul de Administrație, a ”identificat soluțiile pe termen scurt de adaptare a activității la nivelul de trafic scăzut și eficientizarea costurilor”.

Prima soluție de supraviețuire este așteptată de la Guvern, sub forma de ajutor de stat.

”(…) Împreună cu reprezentanții Sindicatului Liber Independent al Aeroportului Internațional Sibiu și cu reprezentanții salariaților Aeroportului Internațional Sibiu au fost stabilite de comun acord o serie de măsuri privind protecția angajaților și a locurilor de muncă ale acestora cât și reducerea efectelor economice negative. Mai mult, Consiliul de Administrație al regiei împreună cu conducerea executivă au elaborat documentația necesară pentru obținerea acordării unui ajutor de stat pentru acoperirea deficitului de finanțare pentru anul 2020. Documentația a fost înaintată Consiliului Județean Sibiu, fiind depusă la Guvernul României.(…) Totodată, reprezentanții aeroportului împreună cu cei ai Consiliului Județean Sibiu au transmis o adresă către Ministerul Apărării Naționale privind situația economică actuală și rolul strategic în contextul înființării Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO”, au detaliat reprezentanții Aeroportului Sibiu.

Referitor la cele invocate de PSD privind lipsa de susținere a aeroportului de către CJ Sibiu, conducerea aeroportului spune că, după demersurile scrise, este programată și o întrevedere cu factori de decizie locali ”pentru prima zi lucrătoare a săptămânii viitoare”

”Aeroportul, prin președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu, Gabriel Tischer, împreună cu directorul general, Marius Ioan Gîrdea, au solicitat reprezentanților Consiliului Județean Sibiu organizarea unei întâlniri de lucru, la care să fie prezenți alături de conducerea Consiliului Județean Sibiu și ai autorității deliberative (reprezentanții grupurilor politice), membrii Consiliului de administrație și cei ai conducerii executive în vederea prezentării situație AIS în contextul COVID19 si stabilirea strategiei de funcționare în perioada următoare”, a mai menționat AIS la solicitarea StirideSibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste și: PSD Sibiu cere ședință de urgență la CJ Sibiu pe tema ”falimentului” la Aeroport; Impactul … […]