„Fără penali în funcții publice” a ajuns în dezbaterea Parlamentului; Barna: Confirmă dorința a 1 mil. de cetățeni!

Știri de Sibiu, 29.06.2020

USR anunță intrarea în dezbaterea Camerei Deputaților a inițiativei de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” și face un apel la clasa politică să nu deturneze scopul proiectului. Inițiativa pentru care s-a strâns 1 milion de semnături va intra în dezbaterea Camerei Deputaților în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie, la mai bine de un an de la depunere.

Odată acceptată inițiativa pentru dezbateri, USR face apel la parlamentari să nu denatureze scopul demersului.

”USR își manifestă speranța că decizia de introducere pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a inițiativei cetățenești să nu fie doar un exercițiu de imagine al marilor partide, așa cum s-a întâmplat și cu proiectele USR privind pensiile speciale. De asemenea, facem un apel ca scopul inițiativei cetățenești să nu fie deturnat prin contopirea proiectului cu alte proiecte PSD și PNL sau, și mai grav, să îi fie aduse modificări care să-l facă neconstituțional”, transmite USR.

Dan Barna spune că intrarea în dezbateri este o confirmare a dorinței celor 1 milion de semnatari.

„La fiecare ședință a Biroului Permanent, colegii mei cereau includerea proiectului în ordinea de zi, dar de fiecare dată le era respinsă solicitarea. Acest proiect a parcurs etapele constituționale foarte greu, fiecare pas a durat enorm de mult, încercându-se toate tergiversările posibile. Faptul că se află pe ordinea de zi e un mare pas, o veste excelentă și confirmă dorința celor 1 milion de cetățeni care au semnat inițiativa. Fără Penali în Funcții Publice e unul dintre proiectele care îmi sunt cele mai apropiate din toți anii de când sunt în politică. În calitate de coordonator al campaniei, am stat împreună cu colegii mei și toți voluntarii în stradă săptămâni întregi pentru a strânge semnăturile necesare. Și e unul din obiectivele majore ale USR.”, declară Dan Barna, președintele USR și deputat de Sibiu.

Potrivit USR, proiectul a avut nevoie de un an să ajungă pe ordinea de zi, fiind încă în așteptare raportul Comisiei juridice.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni șesăvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.