Muzeografii sibieni invită vizitatorii de cosit în Dumbrava Sibiului

Știri de Sibiu, 30.06.2020

Muzeografii sibieni organizează miercuri, 1 iulie, un atelier interactiv de cosit fâneața în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, acțiune la care sunt așteptați să participe cât mai mulți vizitatori.

Atelierul de cosit se va organiza în sectorul Textile, unde se vor porni la coasă încă de la primele ore ale dimineții, repectiv de la ora 7:00, așa cum se pleca la coasă în satele arhaice ale României.

,,În vechime, cositul ierbii și a holdelor de secară aveau o mare importanţă într-o gospodărie din satele de odinioară. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau, atunci când aveau de cosit, și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn, pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Vor fi puse la dispoziția publicului, coasele pregătite pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii Muzeului ASTRA. Ca în satul de altădată, la prânz în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă.

Atelierul interactiv de cosit fâneața este o componentă importantă în cadrul Programului Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.