Directorul Filarmonicii invocă motive de siguranță pentru mutarea festivalului Zilele Americane din Piața Mare; Finanțarea de la Primărie, refuzată

Știri de Sibiu, 30.06.2020

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, susține că a mutat festivalul de muzică clasică ”Zilele Muzicii Româno-Americane” din Piața Mare a Sibiului pe strada Cetății din motive de ”siguranță și legalitate”, schimbarea locației fiind și raționamentul pentru care Filarmonica a renunțat la finanțarea de 70.000 de lei alocată de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2020.

Potrivit unui comunicat al Filarmonicii Sibiu, pentru prima dată în cei 17 ani de viaţă, cel mai vizibil și așteptat eveniment al verii va avea loc în perioada 1-5 iulie, nu în Piaţa Mare, ci pe Strada Cetăţii.

Din lipsă de resurse, s-a renunțat la Piața Mare pentru o stradă lăturalnică, fiind invocată siguranța sibienilor și a turiștilor.

”S-a renunțat la Piața Mare din motive de siguranță si legalitate. Infrastructura logistică pentru a asigura distanțarea cerută prin reglementările in vigoare, intr-un loc atât de deschis ne-ar fi consumat toate resursele umane si materiale. Asa că am pus pe primul loc siguranța sibienilor si a turistilor”, a argumentat pentru StirideSibiu Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii Sibiu.

Întrebat despre bugetul alocat anul acesta pentru organizarea festivalului, în contextul lipsei de resurse, managerul Filarmonicii a evitat cifrele și a dat de înțeles că anul acesta chiar s-a renunțat la finanțarea cerută de la Primăria Sibiu tocmai pentru că municipalitatea a solicitat, pentru cei 70.000 de lei pe care urma să îi aloce, ca evenimentele să fie organizate în Piața Mare a orașului.

”Ca in fiecare an, pe langa finanțarea de la Primăria Municipiului Sibiu, Filarmonica participa cu un buget asigurat prin finantarea de la Consiliul Judetean Sibiu. Zilele Muzicale Româno-Americane fac parte din programul nostru anual. Anul acesta, Primăria ne-ar fi asigurat costul motării scenei, cu conditia de a ne desfăsura cele 9 concerte in Piața Mare. După cum știți, nu se poate organiza nimic indoor. De la venirea mea am căutat soluții să dezvolt producții comune cu celelalte instituii culturale din Sibiu. Muzeul Astra, Festivalul de Film Astra, Biblioteca Astra, Teatrul National Radu Stanca, Teatrul Gong, Junii, etc. Pentru că avem productii comune cu Teatrul de Balet Sibiu, cu care ne mandrim, am găsit soluția cu Domnul Director Dragoman să folosim in comun o infrastructură tehnică. Asta a redus costurile intr-un spatiu mult mai usor de managerat din punct de vedere al distanțării”, a mai precizat Lupeș pentru StirideSibiu.

În astfel de condiții, Piața Mare a orașului Sibiu, care are o lungimea de aproximativ 14 și o lățime de peste 93 m, unde și în condiții de distanțare puteau participa sute de oameni, a fost scoasă din programul festivalului organizat de Filarmonica Sibiu. Concertele vor avea loc în aer liber, pe strada Cetății din Sibiu, unde se va putea sigura, într-un spațiu mult redus, un număr de maximum 60 de locuri.

Anul acesta, în programul festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane sunt incluse 9 evenimente, precum ” Pianul Călător” – susţinut de celebrul pianist Horia Mihail, „O harpă de poveste”, sau „Orgile României”, aceste din urmă desfășurându-se la Biserica Franciscană.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi inclus un moment de dans suştinut de Teatrul de Balet din Sibiu, acompaniat de orchestra simfonică a Filarmonicii, cea care va interpreta „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi.

Orchestra Filarmonicii Sibiu va fi condusă de Tiberiu Soare, dirijorul Operei Naţionale din Bucureşti, cu contribuţia solistică a violoncelistului Răzvan Suma, într-un concert programat în 4 iulie.

Duminică 5 iulie, pe Esplanada Sălii Thalia, spectatorii vor putea asista la un concert Ska-Punk -Reggae al celor de la Suburbia 11, ”o combinaţie inedită între muzica simfonică şi spiritul urban al noii generaţii”, anunță Filarmonica Sibiu.

Intrarea la toate evenimentele din programul festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste și : Directorul Filarmonicii invocă motive de siguranță pentru mutarea festivalului Zilele Americane d… […]