Din ce se compune farmecul Sibiului? Află DE CE a devenit orașul un punct de atracție al turiștilor de pretutindeni!

Știri de Sibiu, 10.07.2020

Pitorescul municipiu traversat de râul Cibin s-a lăsat vrăjit de frumusețea apelor sale atât de mult, încât, a ales să-i împrumute chiar și numele, în latină Cibinum, cunoscut de noi astăzi drept Sibiu.

Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Transilvaniei și României a devenit în 2007 Capitală de Cultură Europeană alături de Luxemburg. Și, într-adevăr, își merită recunoașterea. Un mix între vechi și nou, un amalgam de culturi și stiluri, Sibiul devine o punte de legătură între elemente care în aparență nu ar putea găsi deloc teren comun. Căci, cum ar putea coexista spiritul riguros și rece al germanului alături de cel cald, muzical și boem, al românului? Sibiul este dovada acestei confluențe ce dă farmecul de neegalat al orașului. Din ce se compune mai exact acesta? Află chiar acum!

Iată 4 motive pentru care Sibiu nu scapă atenției turiștilor de pretutindeni!

  1. Festivalurile și concertele

Săptămânal, sibienii se pot bucura de muzica ce inundă în valuri sonore străzile din apropierea centrului. Amenajate în aer liber în piața centrală, te poți bucura de acordurile formațiilor de jazz, rock sau folk în timp ce savurezi o cafea la una dintre nenumăratele terase amplasate în jur, ori când ieși pur și simplu pentru o plimbare prin oraș. Dacă ești norocos, poți asista și la celebrele festivaluri de muzică organizate în același mod, precum Festivalul Internațional de Muzică Electronică și Artă Contemporană Transylvania Calling sau binecunoscutul Festival Internațional de Jazz de la Sibiu, unde urcă pe scenă cele mai cunoscute formații de jazz din întreaga lume. Dacă nu ești familiar cu jazzul românesc contemporan, nu îți face griji, intră și află aici mai multe. Lista evenimentelor de acest tip nu se oprește, însă, aici, căci celor două li se alătură și Festivalul de Artă Neconvențională „La Strada” sau cel de Artă Medievală, unde poți fi martor la istoria strămoșilor tăi ce se derulează aievea în fața ochilor tăi. Dacă nu ești din Sibiu, dar participarea la astfel de evenimente unice te tentează, trebuie doar să te asiguri că vacanța ta e bine plasată pe durata desfășurării lor și că, bineînțeles, orașul Sibiu se află pe lista ta de opriri din concediu.

2. Popasurile de cultură

Nu doar festivalurile sau concertele sunt cele care atrag turiștii de pretutindeni. Un punct de atracție la fel de important este și multitudinea de muzee și clădiri istorice ce răsar la tot pasul. Vrei să vezi piese în original aparținând lui Pieter Bruegel cel Bătrân, Rubens sau chiar Parmigianino și Tițian? Palatul Brukenthal le găzduiește pe toate, alături de o colecție la fel de impresionantă de opere ale unor pictori români. La parter te întâmpină și grădina interioară, frumos amenajată după curentele de amenajare în stil italian, dar și o impunătoare colecție de replici în ghips ale unor sculpturi celebre. La doar 500 de metri poți vizita, apoi, Biserica Iezuiților ce păstrează, încă, elementele arhitecturale baroce din secolul al XVI-lea. 

La ieșirea din Sibiu găsești cel mai mare muzeu cu case tradiționale din România. Muzeul Astra, în aer liber, se întinde pe nu mai puțin de 10 km de alei ce coboară și urcă printre miile de case din toate colțurile țării. Vizita îți poate fi întreruptă, surprinzător, de turme de oițe ce pasc pe terenurile de mari dimensiuni dintre case, transformând, astfel, experiența într-una cu adevărat autentică!

3. Bucătăria locală

România a ocupat dintotdeauna locurile fruntașe pe lista țărilor cu cele mai gustoase bucătării autohtone. La formarea acestei reputații, mai mult ca sigur, a contribuit și bucătăria ardelenească. De la ciorba de burtă specifică zonei, până la bulzul ardelenesc și gulașul cu găluști, poți fi sigur că dacă te hotărăști să vizitezi orașul, nu vei muri de foame! Sibiul nu a rămas în urmă nici la capitolul dulciuri! Combinând gustul autohton cu cele mai noi tendințe în alimentație, orientate spre folosirea produselor bio. Spre exemplu, cei de la Panart creează cele mai bune produse ardelenești din ingrediente naturale, spre deliciul tuturor! Dacă ți se face deja poftă gândindu-te la varietățile de brioșe, cozonaci, prăjituri sau rulade, nu mai trebuie să-ți aștepți vizita la Sibiu, căci livrările se fac peste tot în țară!

4. Activitățile în aer liber

Un lucru pe care îl vei observa imediat ce ai ajuns în Sibiu este multitudinea de piste de biciclete ce împânzesc tot orașul, și chiar și vecinătățile lui! Dacă stai să te gândești, este un lucru necesar să ai cum să dai jos kilogramele adăugate inevitabil în timpul mesei, fapt care este un alt beneficiu care se adaugă la lista lungă creată de acest tip de activitate. La fel de numeroase sunt, însă, și locurile de unde poți închiria biciclete publice. Având totul la îndemână, tot ceea ce lipsește este motivația ta! Aceasta se poate găsi repede, căci rutele bine marcate străbat în lung și-n lat întreg orașul, trecând  prin parcul împădurit Sub Arini și ajungând până la grădina zoologică și mai departe, ieșind din oraș pe lângă muzeul Astra. Curbe, povârnișuri și multă vegetație, traseul este atât de pitoresc încât uiți instant de toată oboseala!

Vezi, deci, că pe drept cuvânt a fost Sibiul numit unul dintre orașele de neratat din România și chiar din Europa. Urban și, totuși, împânzit de vegetație, plin de cultură și istorie și cu o bucătărie dintre cele mai bune, odată ajuns aici, parcă nu îți mai vine să pleci! Așa că, ce mai aștepți? Pune și tu Sibiul pe lista ta de popasuri din vacanță!

Foto: Unsplash.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.