Covid: Spitalul Județean Sibiu a activat al treilea aparat RT PCR; Vârf de testare, 253 de analize într-o zi

Știri de Sibiu, 14.07.2020

Spitalul Clinic Județean Sibiu dispune de un al treilea aparat Real-Time PCR pentru testarea SARS-CoV-2, achiziția noii linii tehnologice fiind susținută de compania națională de gaz Romgaz, care a donat spitalului suma de 1.118.999,84 lei. De la începutul pandemiei, cel mai mare număr de teste efectuate într-o zi la Județean a fost de 253, capacitatea de testare urmând să fie crescută.

Potrivit unui comunicat al unității sanitare, aparatul Real-Time PCR donat de Romgaz a fost instalat iar personalul instruit, fiind comandate și 3456 de kituri de testare specific pentru nouă linie.

”Este foarte important să creștem capacitatea de testare cu atât mai mult cu cât, odată cu măsurile de relaxare, a crescut gradul de circulație a populației, fapt ce aduce cu sine o serie de riscuri aferente pentru care noi trebuie să fim pregătiți. Noul aparat automat este extrem de util, deoarece va putea fi utilizat nu doar pentru testarea pentru COVID-19 ci și pentru alte afecțiuni de natură infecțioasă, ceea ce înseamnă o îmbunătățire a serviciilor medicale pe care le oferim pacienților. Mulțumim Romgaz pentru că a făcut posibilă achiziționarea sa, continuând să fie alături de SCJU Sibiu și implicându-se în dezvoltarea serviciilor de sănătate. De asemenea, mulțumim Fundației Comunitare Sibiu pentru eforturi și tuturor ceilalți care au contribuit la gestionarea crizei COVID. Fac din nou apel la cetățenii județului să rămână prudenți, să respecte distanțarea socială și măsurile de igienă, pentru că pericolul nu a trecut”, a declarat Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

În paralel cu instalarea celui de al trilea aparat PCR, laboratorul Spitalului Județean a fost dotat cu nou extractor automat, achziționat din fonduri proprii, ”cu o capacitate de aproximativ 48 de extracții de ARN viral pe oră și o hotă microbiologică performantă proiectată pentru a oferi codiții de maximă siguranță”.

”Până la instalarea acestui nou extractor se folosea un extractor automat cu o capacitate de 16 probe dar și extracția manuală. Așadar, în prezent, laboratorul are, pe lângă cele trei aparate de testare moleculară RT-PCR, trei extractoare automate și trei hote microbiologice”, transmite SCJU Sibiu.

Potrivit documentului, până luni 13 iulie Spitalul Județean Sibiu a efectuat 15.057 teste de la începutul pandemiei.

”Dintre acestea, 11.531 au fost pentru publicul larg, 2788 au fost pentru personalul medical al spitalului (spital COVID), 188 pentru personal din alte spitale și 550 pentru personal din cadrul unor instituții publice de asistență socială. Cel mai mare număr de teste efectuate într-o zi a fost de 253. Timpul pentru obținerea unui rezultat variază între 12 ore și 48 ore”, se menționează în comunicatul transmis de SCJ Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.