Cântecele Munților, 3 zile de folclor în Piața Mare; Triaj epidemiologic, acces cu declarație și mască obligatorie

Știri de Sibiu, 22.07.2020

Cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” , organizat la Sibiu în perioada 29 iulie – 3 august, se desfășoară anul acesta în condiții speciale, cu spațiu special delimitat în Piața Mare a orașului și scaune amplasate la o distanță de 2 metri. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, accesul la concerte se va face cu triaj epidemiologic, doar pe baza unei declarații pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19 cu obligația purtării măștii.

„Sunt 45 de ani de când Centrul «Cindrelul-Junii» Sibiu organizează an de an, Festivalul Internațional de Folclor «Cântecele Munților» – cel mai mare festival din județ dedicat culturii tradiționale. Manifestarea aduce bucurie în sufletele iubitorilor de tradiție, de dans și joc popular, iar Sibiul este renumit în întreaga lume pentru evenimentele unice pe care le găzduiește. Cu toate acestea, sănătatea noastră și a celor din jur este foarte importantă, iar organizatorii au luat toate măsurile ce se impun, însă e nevoie de fiecare dintre noi să fim conștienți că trebuie să fim responsabili. Purtați mască și păstrați distanța – doar așa vom putea să ne bucurăm împreună, în continuare, de momente artistice!”, a declarat Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu.

În contextul pandemiei Covid-19, conceptul ediției din acest an a fost adaptat pentru a respecta prevederile legale.

Foto:facebook.com

„Noi artiștii avem misiunea să fim aproape de sufletul oamenilor, să le oferim alinare în această perioadă, respectând, bineînțeles, normele privind distanțarea socială. Forța de a depăși aceste momente grele e în fiecare din noi și în moștenirea culturală atât de bogată de care ne bucurăm: cântecele și dansurile populare, costumul tradițional și obiceiurile bunicilor noștri. Mulțumim Consiliului Județean Sibiu, Primăriei Municipiului Sibiu și sponsorului Cricova pentru tot sprijinul acordat în organizarea acestei manifestări”, declară Silvia Macrea, directorul festivalului.

Toate spectacolele în aer liber

Pentru siguranța artiștilor și spectatorilor, organizatorii au decis ca toate evenimentele se desfășoară în aer liber. Pe durata evenimentului vor fi organizate proiecții ale filmului „Cântecele Munților–45 de ediții” iar spectacolele folclorice sunt programate în Piața Mare din Sibiu în zilele de vineri 31 iulie, sâmbătă 1 august și duminică 2 august 2020.
De asemenea, atelierele de dans popular și spectacolele folclorice se desfășoară în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, iar evenimentul tradițional cu specific culinar va fi organizat în spațiul exterior al Restaurantului Cămara Boierului de la Hotelul Hilton.

Măsurilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Potrivit comunicat transmis miercuri, festivalul folcloric este organizat cu avizul DSP Sibiu,” cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii”.

Astfel, pentru spectacolele programate în Piața Mare în zilele de 31 iulie, 1 și 2 august, se va delimita un perimetrul de desfășurare a festivalului, ce va fi marcat cu garduri de protecție, iar scaunele pentru spectatori vor fi amplasate la o distanță de 2 metri. Locurile disponibile sunt limitate.

Accesul publicului la spectacole se va face numai pe bază de invitație. Acestea vor fi distribuite în regim gratuit, respectiv se vor ridica nominal de la Sala Transilvania, luni 27 iulie, marți 28 iulie, și miercuri 29 iulie 2020, între orele 16.00-19.00, cu respectarea tuturor normelor privind distanțarea socială.

Organizatorii au decis că invitațiile vor fi însoțite de Declarația pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, ce trebuie completată de fiecare spectator și predată organizatorilor la momentul accesului în perimetrul festivalului.

Accesul publicului la spectacole se face între orele 17.30-18.45, pe 4 intrări delimitate în Piața Mare din Sibiu: Intrarea A (Punct de reper Primăria Municipiului Sibiu), Intrarea B (Punct de reper Muzeul Național Brukenthal – Casa Albastră), Intrarea C (Punct de reper str. Nicolae Bălcescu), Intrarea D (Punct de reper str. Gen. Magheru).

Pentru a evita aglomerația, accesul se va face pe Intrarea menționată în invitația predată fiecărui spectator iar la punctul de intarre fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată, sau accesul celor care au temperatura mai mare de 37,3°C.

De asemeena, fiecare spectator va primi o brățară de acces, valabilă pentru seara respectivă.

Prin participare, spectatorii își asumă responsabilitatea că vor urma îndrumările organizatorilor pentru a se putea bucura de festival în deplină siguranță, drept urmare purtarea măștii este obligatorie, distanțarea socială este obligatorie, precum și
dezinfectarea mâinilor în spațiile special amenajate este obligatorie.

„Trebuie să respectăm toate măsurile ce privesc sănătatea și siguranța noastră. Vrem să ne bucurăm de evenimente culturale alături de dumneavoastră, publicul nostru drag ce ne-ați fost mereu alături. Dar trebuie să fim în siguranță! Tocmai de aceea, pentru cei care nu pot fi în Piața Mare din Sibiu, vă invităm să urmăriți transmisiunile live de pe facebook și transmisiunile de la tv, pentru că spectacolele din festival vor fi înregistrate pentru difuzare ulterioară la televiziune națională. Doar cu grijă pentru semenii noștri, ne vom putea întâlni, în anii care vin, în Piața Mare, din nou în număr mare”, adaugă Silvia Macrea.

Regulile se aplică și artiștilor. Accesul artiștilor în backstage se va face pe intrări separate de ale spectatorilor. De asemenea, vor fi respectate toate măsurile privind triajul, completarea Declarației pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, purtarea măștii, distanțarea socială și dezinfectarea mâinilor, anunță organizatorii.

Spectacolele folclorice, atelierele de dans, un eveniment tradițional cu specific culinar și proiecțiile aniversare conturează specificul „Cântecelor Munţilor”, cel mai mare și mai vechi festival din Sibiu dedicat culturii tradiționale. Festivalul este inclus în calendarul Consiliului Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor și este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns