CJSU: Din 3 august, purtarea măștii în spații deschise este obligatorie în Sibiu

Știri de Sibiu, 01.08.2020

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sibiu a decis ca începând cu data de 3 august să se instituie în județul Sibiu obligativitatea purtării măștii de protecție în spații deschise, ca măsură de prevenire și limitare a răspândirii SARS-CoV–2.

Decizia a fost luată la recomandarea Direcției de Sănătate Publică Sibiu și este valabilă pentru toate persoanele, inclusiv pentru copiii care au împlinit vârsta de 5 ani, anunță Prefectura Sibiu.

”Având în vedere măsurile adoptate prin Hotărârea nr. 37/28.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există risc crescut de infectare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, întrunit în ședința extraordinară din data de 31.07.2020, a hotărât că începând cu data de 03.08.2020, orele 00:00, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, ca măsură de prevenire și limitare a răspândirii SARS-CoV–2”, se precizează în comunicatul transmis de Prefectura Sibiu.

Conform Hotărârii, pentru toate persoanele, inclusiv pentru copiii care au împlinit vârsta de 5 ani, au obligația să poarte mască în sapțiile deschise aglomerate.

Este obligatorie purtarea măștii în:

  • Piețele agroalimentare cu program zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 15:00 – 18:00 și permanent sâmbăta și duminica;
  • Piețele agroalimentare cu program săptămânal – în ziua desfășurării, pe întreaga perioadă;
  • Piețele volante/piețele mixte – pe întreaga durată a desfășurării;
  • Târguri generale/specializate – pe întreaga durată a desfășurării;
  • Bâlciuri/festivaluri tematice – pe întreaga durată a desfășurării;-
  • Stațiile de autobuz, peroanele din stațiile de cale ferată, autogări, Aeroportul Internațional Sibiu zona de parcare, stațiile de îmbarcare transport pe cablu (Bâlea Cascadă, Bâlea Lac și Păltiniș) – pe perioada staționării și îmbarcării;
  • Pe perioada desfășurării ceremoniilor funerare;
  • Grădina Zoologică Sibiu – în zonele cu potențial de aglomerare (casa de bilete, zona chioșcurilor și tarabelor, zona lacului de agrement), în zilele de sâmbătă și duminică;
  • Parcuri – în zonele de socializare (mese pentru jocul de șah – Parcul Astra, etc.);
  • Evenimente culturale organizate în spații deschise – atât pentru participanții la eveniment, conform legislației în vigoare, dar și pentru persoanele aflate în trecere care aleg să staționeze temporar în apropierea zonei delimitate a evenimentului.

Fără detalii epidemiologice despre Covid la Sibiu

Prefectul Județului Sibiu, Mircea Crețu, susține că Sibiul nu ”ne confruntăm cu o creștere alarmantă” a cazurile și că masura este una preventivă.

„Deși la nivelul județului Sibiu nu ne confruntăm cu o creștere alarmantă, totuși numărul de cazuri crește de la o zi la alta, motiv pentru care noi toți, trebuie să fim responsabili și preventivi, astfel că, trebuie să respectăm cu strictețe toate măsurile de prevenire date de autorități. Este important să conștientizăm că prezența virusului SARS CoV-2 în viețile noastre, poate genera o serie de efecte nedorite, iar pentru a preveni răspândirea acestuia trebuie să acționăm responsabil. Prin hotărârea luată în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, dorim să tragem un semnal de alarmă tuturor cetățenilor, asupra faptului că ne aflăm în stare de alertă, iar respectarea măsurilor de protecție individuală poate duce la diminuarea răspândirii virusului SARS CoV-2 în comunitate.”, a transmis Mircea Crețu.

Decizia a fost luată în urma analizei situației epidemiologice realizată de DSP Sibuu, însă datele referitoare la focarele din Sibiu și evolutia bolii nu au fost făcute publice.

Până sâmbătă, 1 august, la nivelul județului Sibiu au fost înregistrate 916 cazuri de infecții cu SARS COV-2 și 66 de decese.

Potrivit unei analize a evoluției cazurilor Covid realizată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în luna iulie, la nivelul județului Sibiu se înregistrează un trend ascendent fata de săptămâna anterioara, cu 94 de cazuri noi în perioada 20-26 iulie.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.