Brukenthal: ”Great artists of the world”, evadarea perfectă în lumea artei la Sibiu

Știri de Sibiu, 02.08.2020

În vara suferințelor și temerilor aduse de pandemie, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a devenit locul perfect de evadare în lumea artei. Într-un spațiu securizat, în imediata apropiere a curții interioare a muzeului, zeci de lucrări de grafică și litografie semnate de artiști celebri precum Picasso, Matisse, Dali și Klimt au fost expuse publicului , în cadrul expoziției ”Great artists of the world”, cea mai importantă expoziție realizată în acest an în România”, potrivit conducerii muzeului.

”În acest an venim în întâmpinarea celor interesați și a publicului vizitator cu o expoziție grandioasă, cea mai mare expoziție de grafică europeană din țara noastră. 30 de artiști cunoscuți din sec. 19 și 20 cu peste 50 de lucrări. Începând de la Picasso cu grafică originală, Braque, Dali, Matisse, Modigliani, Giacometti, Egon Schielle, Klimt, Renoir, până la artiști mai puțin cunoscuți de publicul local dar renumiți în lumea întreagă: Brauner, Vasarely, Alechinsky, Chagall, Kokoschka, Soulages etc. Este uimitor că iată la Muzeul Național Brukenthal se poate vedea acum alături de colecția Brukenthal ce acoperă secolele 15-19 și arta europeană a secolului 20 cu cei mai faimoși artiști. Iată că la Sibiu, există singurul muzeu din România, care are spre vizitare arta europeană ce acoperă mai bine de 6 secole”, a declarat la vernisarea expoziției curatorul Alexandru Chituță.

Cele peste 50 de lucrări de grafică și litografie au fost adusa la Sibiu din colecția av. George Șerban, unul dintre cei mai mari colecționari de artă grafică europeană. Potrivit acestuia, expoziția de la Sibiu conține trei tipuri de lucrări originale, respectiv gravuri și litografii semnate de autori în timpul vieții, litografii realizate în timpul vieții autorilor de către atelierele din Paris, cu semnătura în placă, și litografii scoase la vânzare ulterior.

Colecționarul român a recomandat tinerei generații să investească în colecții de artă – grafica europeană, și nu neapărat în mașini luxoase.

”Am rămas sau ne-am rezumat la zona grafică și litografie pentru că așa ne putem permite. Prețurile lucrărilor pictură sunt atât de mari încât nici nu le putem rosti la un moment dat.(…) Vreau să văd și eu, nu știu dacă o zonă educativă. Tineretul, adică generația 20, 30, 40 de ani ar trebui să își îndrepte puțin privirea către acest domeniu, grafica europeană. Ea este o zonă în care se poate investi. Dacă în 1992 când am ieșit din țară, și mă gândeam să cumpăr o mapă cu desenele Volard, ea, face acum 2 milioane de euro, atunci probabil o luai cu 150000 euro. Este o creștere șoc. (…) Vorbim de gravură, adică un exemplar din 50. Atenție, cred că ar fi interesant să lăsăm bentley-urile și ceasurile și să ne îndreptăm și spre zona asta. (…) Aș vrea să văd dimensiunea asta spre grafica europeană și la colecționari”, a transmis George Șerban.

Expoziția ”Great artists of the world/Empowered/Puterea de a crede” a fost deschisă vineri, 31 iulie, în condiții de distanțare socială și va putea fi vizitată în același sistem, până la finalul lunii septembrie. Prețul unui bilet este 20 lei.

Muzeul Brukenthal a lansat și un concurs dedicat expoziției. Acesta constă în achiziționarea din magazinul Palatului a diferitelor souveniruri în valoare de minim 10 lei, completarea formularului și introducerea în urnă. La final, doi câștigători vor câștiga 2 premii în valoare de 100 euro fiecare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.