Localnicii din Rîu Sadului aduc în Muzeul ASTRA preparate specifice păstorilor

Știri de Sibiu, 07.08.2020

Localnicii din comuna Rîu Sadului, județul Sibiu, aduc în Muzeul ASTRA duminică, 9 august, mâncărurile tradiționale specifice comunității de păstori, inclusiv celebrul burduf de munte considerat cel mai valoros preparat din lapte de oaie, atestat ca produs montan de către Agenția Națională a Zonei Montane.

Evenimentul are loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în zona Târgului de țară, în cadrul celei de a II-a ediție a Târgului comunităților rurale.

Potrivit unui comunicat al Muzeului ASTRA, localnicii din Rîul Sadului vot întâmpina pe vizitatorii muzeului îmbrăcați în straie tradiționale și vor ilustra prin ateliere meșteșugărești, dansuri populare și ateliere gastronomice cu specific păstoresc.

”Programul va include dansuri populare specifice Mărginimii Sibiului puse în scenă de membrii Ansamblului de dansatori Rîu Sadului, dar și ateliere practice de prelucrare a lânii ori țesut la război.La fel ca la stânile de altădată, un baci va întâmpina oaspeții cu preparate pastorale specifice: balmoș ciobănesc, tocană de berbecuț și un preparat emblematic – sloiul de oaie. Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care pregătesc: pâine, turtă dulce, produse apicole, siropuri și gemuri, produse din lapte de vacă și de oaie”, a declarant Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Vizitatorii vor putea cumpăra ”produsul vedetă” al zonei – burduf de munte, atestat ca produs montan de către Agenția Națională a Zonei Montane.

”Povestea burdufului începe cu pășunarea oilor la munte, la cotă mai mare de 1500 metri, întrucât doar aici iarba este destul de hrănitoare pentru ca oile să aibă un lapte gras. Apoi laptele trebuie închegat cu cheag de miel, pentru a face cașul. După ce acesta stă o săptămână la dospit, se macină și se frământă bine cu sare. Brânza astfel obținută se îndeasă în burdufi din piele de oaie, confecționați special după metode folosite din bătrâni. Dar, până la burduful de munte, mai este un pas foarte important – maturarea lui în anumite condiții: pe scândură de brad, acoperit cu cetină, la loc aerisit și răcoros, așa cum ne demonstrează și stânile reconstruite în Muzeul în aer liber, parte a sectorului păstorit. În timp ce așteaptă maturarea, burdufii se pregătesc de înflorire, căci doar când floarea de pe burdufi prinde o nuanță verzuie, este semn că brânza e bună de mâncat, fie așa cum este, fie topită de un pumn de mămăligă fierbinte.”, a explicat Mihaela Gherghel.

Evenimentul va avea loc duminică, 9 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară, între orele 10 și 16.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.