Facilități oferite sibienilor pentru schimbarea actului de identitate

Știri de Sibiu, 16.09.2020

Primăria Sibiu oferă o serie de facilități pentru obținerea sau schimbarea actului de identitate, în perioada premergătoare alegerilor locale din 27 septembrie. Sibienii și locuitorii comunelor învecinate vor beneficia de reducerea termenului de eliberare a actului de identitate și de extinderea programului de lucru la ghișee.

”Serviciului de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Sibiu vine în sprijinul sibienilor și a locuitorilor comunelor arondate pe linie de evidență a persoanei (Cristian, Gura Râului, Marpod, Poplaca, Rășinari, Roșia, Șura Mare și Vurpăr) și va adopta în perioada următoare o serie de măsuri pentru ca persoanele cu drept de vot care au cartea de identitate expirată să poată intra în legalitate și să își exercite acest drept la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020”, anunță Primăria Sibiu.

Astfel, persoanele interesate vor beneficia:

  1. Reducerea termenului de eliberare a actului de identitate. Cererile preluate în perioada premergătoare alegerilor locale vor fi soluționate mai rapid, iar actele de identitate vor fi eliberate în perioada 26 -27 septembrie.
  2. Prelungirea programului de lucru. Ghișeele Serviciului de Evidență a Persoanelor vor fi deschise și sâmbătă, 26 septembrie și duminică, 27 septembrie, după următorul program:
  • Sâmbătă, 26 septembrie, între orele 8-16 pentru preluări și eliberări de acte;
  • Duminică, 27 septembrie, între orele 7-18 pentru preluări și eliberări de acte, iar în intervalul orar 18-21, doar pentru eliberarea de cărți de identitate.
  1. Extinderea numărului de programări online. Dat fiind numărul mare de persoane care solicită eliberarea actelor de identitate în aceste săptămâni, numărul zilnic al programărilor online a fost extins de la 50 de programări la 72 de programări, respectiv la 78 de programări pentru în zilele de miercuri. Astfel, timpul de preluare a documentelor la ghișeu s-a diminuat de la 7 minute la 5 minute/cetățean.

Depunerea documentelor la ghișeu se va face în baza bonurilor de ordine, fără a mai fi nevoie de o programare online iar încasarea taxei pentru eliberarea actelor de identitate se va face la ghișeul serviciului de evidență a persoanelor, și nu la casieriile Direcției Fiscale Locale Sibiu și oficiile poștale, cum se realizează în mod normal, acestea neavând program în weekend.

Pentru evitarea decalării programărilor, cetățenii sunt rugați să aibă pregătite toate documentele necesare eliberării actului de identitate, precum și să achite în prealabil taxa de eliberare a actului de identitate, la casieriile Direcție Fiscale Locale Sibiu sau la oficiile poștale, în programul de lucru al acestora.

Facilitățile sunt aplicate și anul acesta, chiar dacă, potrivit Hotărârii nr.81/2020 a Biroului Electoral Central, alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat sau expiră în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, își poate exercita dreptul la vot în baza acestuia, perioada de valabilitate fiind extinsă în contextul măsurilor speciale impuse pentru protecția cetățenilor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.