Trei focare noi de pestă porcină africană confirmate în județul Sibiu; Restricții și în județele învecinate

Știri de Sibiu, 16.09.2020

Peste 20 de porci au fost uciși în ultimele zile în județul Sibiu, urmare a conformării prezenței pestei porcine africane în trei gospodării. Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a impus de miercuri, 16 septembrie, restricții privind transportul animalelor pentru mai multe localități și fonduri de vânătoare din județele Sibiu, Brașov și Mureș după ce au fost identificate 3 focare de pestă în Noiștat – comuna Iacobeni, Mohu – comuna Șelimbăr și Blăjel – comuna Blăjel din județul Sibiu.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a decis pentru focarul din Mohu să fie sacrificate 14 animale și s-a interzis introducerea de animale în zona de protecție și transportul de animale în zona de supraveghere, a transmis Prefectura Sibiu.

Localitățile aflate în zona de protecție sunt : Mohu, Șelimbăr și Veștem – jud. Sibiu . Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.12 Rășinari, F.V.8 Cașolț și F.V.21 Șelimbăr.

Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Sibiu, Bungard, Daia, Cașolț, Bradu, Colonia Tălmaciu, Tălmaciu, Sadu, Cisnădie și Cisnădioara. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.8 Cașolț, F.V.12 Rășinari, F.V.21 Șelimbăr și parte din fondurile F.V.10 Sadu, F.V.7 Bradu, F.V.22 Hamba și F.V. 20 Șura Mică.

În cazul focarului identificat în localitatea Noiștat s-a decis uciderea celor 4 porci bolnavi și impunerea de restricții atât în județul Sibiu cat și în județele Mureș și Brașov.
Potrivit deciziei CLCB Sibiu, localitățile aflate în zona de protecție sunt : Noiștat și Netuș – jud. Sibiu . Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.36 Iacobeni, F.V. 41 Retiș si F.V. 42 Merghindeal. Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Brădeni, Teline, Retiș, Iacobeni, Movile și Stejărișu – din jud. SIBIU ; localitatea Seliștat – din jud. Brașov și localitatea Apold din jud. Mureș. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.36 Iacobeni și F.V. 42 Merghindeal – jud. Sibiu; F.V. 37 Șoarș Bărcut și F.V.39 Cincu – jud. Brașov și F.V.56 Apold și F.V.57 Cris – jud. Mureș – parte din fondurile cinegetice.

Pentru Blăjel, unde au fost găsite 4 animale bolnave, s-au impus restricții asemănătoare, pe raza localităților învecinate: localitățile aflate în zona de protecție sunt : Blăjel si Paucea – jud. Sibiu . Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.28 Bazna și F.V. 32 Dârlos.
Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Curciu, Șmig, Dârlos, Brateiu, Valea Lungă, Buzd, Mediaș, Târnava, Colonia Târnava, Bazna, Boian, Velț, Romanești – din jud. Sibiu si localitățile Botorca, Delenii și Băgaciu din jud. Mureș. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.31Atel,F.V.30 Moșna – jud. Sibiu și F.V. 63 Târnăveni si F.V.62 Gănești – parte din fonduri – jud. Mureș.

Potrivit DSVSA Sibiu, la nivelul județului Sibiu sunt active în prezent 8 focare de pestă porcină africană.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.