„Ara”, aplicație mobilă pentru sesizarea neregulilor de colectare a deșeurilor din Sibiu

Știri de Sibiu, 16.09.2020

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a lansat o aplicație mobilă pentru colectarea și reciclarea deșeurilor menajere în Sibiu. Aplicația ”Ara” se descărca gratuit și de pe APPLE STORE si MAGAZIN PLAY și oferă un calendar de notificări, informații utile despre reciclare, dar și posibilitatea ca cetățenii să semnaleze neregulile constatate în procesul de colectare, direct de pe telefon, potrivit unui comunicat al asociației.

”Adoptarea unor instrumente inovatoare în procesul de gestionare municipală a deșeurilor este o practică utilizată pe larg în occident și ne dorim să devină la fel de populară și în România. Este prima aplicație cu caracter social de acest fel din țara noastră, iar implementarea proiectului răspunde așteptărilor și necesităților consumatorilor. Suntem convinși că un proces simplificat îi va încuraja pe oameni să devină mai responsabili privind colectarea selectivă. În același timp, vom avea un canal eficient de informare și comunicare cu cetățenii, prin care vom monitoriza și vom asigura buna funcționare a acestui serviciu public. Acesta reprezintă un pas înainte pentru demersul nostru de a optimiza gestiunea integrată a deșeurilor și de a îmbunătăți calitatea serviciilor”, a declarant Laura Banciu, representant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară.

   Aplicația oferă clarificări cu privire la sortarea deșeurilor și permite o mai bună organizare în ceea ce privește pregătirea pentru evacuarea gunoiului, prin cunoașterea calendarului de colectare și a eventualelor schimbări care pot surveni, spun initiatorii proiectului. 

De asemenea, cu ajutorul programului, sibienii vor putea să comande pubele suplimentare sau să le înlocuiască în caz de defecțiune.

De asemenea, ei vor putea semnala eventualele nereguli în procesul de colectare, având posibilitatea să urmărească statusul sesizărilor printr-un sistem de tichete.

Aplicația „Ara” poate fi descărcată gratuit ca orice aplicație obișnuită de pe Google Play (Android) și Apple store (iOS).

 Începând cu anul trecut, în municipiul Sibiu au fost introduse noi modificări privind sistemul de colectare selectivă, ca urmare a modificărilor legislative impuse la nivel național (OG 74/2018 – „Plătește pentru cât arunci” ), în conformitate cu standardele UE.

Potrivit Asociației, în municipiul Sibiu, aproximativ 70% din deșeuri sunt generate de persoanele fizice, iar restul de 30% – de către agenții economici.

Datele autorităților arată că fiecare persoană generează zilnic, în medie, aproximativ 0,65 kg de gunoi, ceea ce, raportat la numărul de locuitori, înseamnă aproape 40 de mii de tone de deșeuri anual.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.