Q.E.D. despre implicarea Prefecturii în comunicarea cazurilor Covid din școli; Prefectura: Nu am impus cenzură; Informațiile, fără numele școlilor

Știri de Sibiu, 17.09.2020

Prefectul Județului Sibiu, Mircea Crețu, susține că Prefectura nu a impus cenzura prin interdicția transmisă Inspectoratului Școlar Județean Sibiu de a mai furniza date despre cazurile de Covid în școlile din județ. Contrar celor susținute, exact din buletinul informativ transmis joi de Prefectura Sibiu au fost excluse informațiile despre liceele și școlile de unde provin cele 16 persoane – elevi, profesori și angajați, confirmați pozitiv cu noul coronavirus.

Citește și: Prefectura Sibiu interzice Inspectoratului Școlar să mai vorbească despre cazurile Covid din școli

”În urma centralizării datelor raportate astăzi, 17.09.2020, la nivelul județului Sibiu situația cazurilor de îmbolnăvire confirmate cu SARS-CoV-2 și a persoanelor izolate/carantinate din sistemul de educație este următoarea: Număr persoane confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2: 17 (8 elevi, 6 cadre didactice, 3 personal nedidactic), Număr persoane aflate în izolare/carantină: 241 (116 elevi, 9 personal didactic, 4 personal didactic auxiliar, 112 personal nedidactic);Număr total cadre didactice care au avizul medicului de medicina muncii pentru desfășurarea activităților online: 9”, a transmis Prefectura Sibiu.

Spre deosebire de IȘJ Sibiu, care a transmis numele localitătilor și scolilor de unde sunt cazuri Covid, Prefectura Sibiu, care a preluat transmitere informațiilor de la IȘJ Sibiu prin ”vocea unică”, s-a limitat doar la transmiterea unor cifre, fără să ofere informații despre ce școli sunt afectate de Covid (quod erat demonstrandum).

Controversata decizie, care duce la o comunicare tot mai neclară, este considerată de prefectul Sibiului, Mircea Crețu, ”un element cheie”, necesar să fie unitar.

„De mai bine de 6 luni ne confruntăm cu această pandemie și cu toate greutățile pe care le-a adus. Comunicarea privind evoluția COVID-19 la nivel național se face de către Grupul de Comunicare Strategică, iar la nivel județean prin Vocea Unică, stabilită prin hotărâre de comitet județean pentru situații de urgență la nivelul instituției prefectului. Într-o situație generală dificil de gestionat, comunicarea fiind un element cheie, este important să se desfășoare unitar și dacă tot sunt stabilite niște modalități de comunicare este util să le respectăm.”, a transmis Mircea Crețu.

Mai multe, prin comunicatul de presă de joi, Prefectura Sibiu atacă IȘJ Sibiu, precizând că nu a impus cenzură.

” În urma informațiilor apărute în presă, conform cărora Inspectoratul Școlar Județean Sibiu susține că nu au fost informați cu privire la Hotărârea 16/04.04.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, precizăm următoarele: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu face parte din CJSU Sibiu, având ca membru pe inspectorul școlar general; Instituția Prefectului județul Sibiu nu a impus cenzură vreunei instituții, doar a solicitat respectarea legislației în vigoare; De asemenea, comunicările privind evoluția COVID-19 se realizează cu avizul Grupului de Comunicare Strategică.”, a trecizat Prefectura Sibiu.

Reacția a apărut după ce IȘJ Sibiu a informat presă că nu mai poate furniza informații despre cazurile Covid în școli, urmare a intervenției Prefecturii Sibiu, care a invocat ”vocea unică”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Q.E.D. despre implicarea Prefecturii în comunicarea cazurilor Covid din școli; Prefectura: Nu am i… […]