(P) Rodica Velțan, candidata USR PLUS pentru Primăria Cisnădie: Sunt mai importante transportul în comun și educația decât o fântână arteziană sau o statuie

Știri de Sibiu, 18.09.2020

Rodica Velțan, candidata USR PLUS pentru Primăria Cisnădie: “Sunt mai importante transportul în comun și educația decât o fântână arteziană sau o statuie”

Rodica Velțan, candidata USR PLUS pentru funcția de primar al orașului Cisnădie, a vorbit în acest interviu despre prioritățile echipei USR PLUS pentru Cisnădie, Cisnădioara și Cartierul Arhitecților și despre visul lor “10 pentru Cisnădie”. Este de fapt o platformă unde își prezintă prioritățile de care are nevoie comunitatea: infrastructură, educație, apă și canalizare sau transport în comun, iar ei candidează pentru a realiza aceste proiecte și pentru a contribui împreună cu comunitatea la un oraș de nota 10. „Noi toți ne dorim schimbarea societății, dar ea nu poate veni decât de la fiecare dintre noi”, este gândul ce o motivează pe Rodica în competiția electorală și pe echipa ei din toate cele trei comunități ale orașului.

De ce candidați la aceste alegeri locale pentru funcția de Primar al Orașului Cisnădie?

Candidez pentru că nu sunt mulțumită de actuala administrație. E simplu. Așteptările mele și ale multor locuitori sunt cu totul altele față de ceea ce ni se oferă, în principal în ce privește stabilirea priorităților și felul în care e construit bugetul local. Eu cred că e mai importantă infrastructura decât un SPA. Cred că e mai importantă educația decât orice alte investiții inutile. Cred că e mai important transportul în comun decât o fântână arteziană sau o statuie. Cred că banii din bugetul local puteau fi cheltuiți mai eficient. Pe lângă nemulțumirile acumulate de-a lungul anilor, a apărut și o ambiție, ambiția că orașul în care locuim poate fi, cu adevărat, european.

Dar cum evaluați această ineficiență a investirii banului public sau nedezvoltarea orașului Cisnădie?

Deși sunt născută și crescută în Sibiu, locuiesc de 12 ani în Cisnădie. Am avut timp să văd oportunitățile ratate de micul nostru burg. Când ai resurse externe, de ce să-ți bați joc de banii oamenilor? Asta e convingerea mea. Știm cu toții că ani la rândul Cisnădia a stagnat. O bună perioadă s-a depopulat, ca toate localitățile din jur. Dar, fiind atât de aproape de Sibiu, putea avea soarta unui orășel în plină dezvoltare. Înțeleg că, odată cu actuala administrație, locuitorii au observat unele schimbări de imagine ale orașului. S-au modernizat străzile, dar nimeni nu spune că asfaltul a fost turnat direct pe pământ. Au apărut fântâni arteziene prin intersecții, s-a făcut o sală de sport, s-a făcut o piscină, dar calitatea vieții în oraș nu s-a schimbat semnificativ. Orice dezvoltare presupune viziune. Trebuie să existe un plan. Ori, acest plan nu a existat. Totul s-a dezvoltat haotic.

Aveți și un exemplu?

Desigur. Cel mai bun exemplu este Cartierul Arhitecților. Ca atunci când visezi noaptea ceva și a doua zi pui în practică fără să te consulți cu nimeni. De aceea, Cisnădia are nevoie de o nouă organizare și o nouă generație de conducători. Orașul are nevoie de edili care înțeleg necesitatea unui plan de dezvoltare, cu un calendar bine stabilit, cu surse de finanțare externă, exact așa cum au votat consilierii în 2015. Au votat o strategie care s-a transformat în maculatură. Dar nu acesta e scopul Consiliului Local.

Ce își dorește candidata USR PLUS la Primărie pentru Cisnădie?

Îmi doresc pentru Cisnădie o politică de investiții coerentă. Asta înseamnă pentru mine ca banii din taxele și impozitele locuitorilor să fie folosiți pentru binele lor, iar aceștia să se implice în luarea deciziilor. Sigur, în condițiile în care vor avea acces la informațiile de interes public din partea Primăriei, un lucru care ține de transparență, deja asumat de Alianța USR PLUS. Pe scurt, îmi doresc să le fac viața mai ușoară concetățenilor mei, în primul rând ascultându-le doleanțele, apoi construind împreună.

Ați lansat platforma 10 pentru Cisnădie. Cum ați ajuns la aceste propuneri pentru oraș?

Sunt adepta exemplelor de bune practici. Noi nu trebuie să inventăm nimic, ci doar să implementăm lucrurile care au funcționat și funcționează în alte părți. Ne putem uita peste deal, la Sadu, unde toate străzile sunt asfaltate unitar, cu rigole și canalizare la nivel, iar site-ul comunei este mult peste ceea ce are Cisnădia, cu funcții multiple. Sau la Ciugud, care e tot comună, cu un buget inițial mult mai mic decât al Cisnădiei. Acestea sunt dovezi că se poate, voință să fie.Fiecare zonă din Cisnădie are alt specific și nevoi diferite, de aceea avem proiecte dedicate pentru Cisnădie vatră, Cisnădioara și Cartierul Arhitecților.

Programul nostru, 10 pentru Cisnădie, tratează prioritățile pe care oamenii le-au stabilit, după discuții, sondaje, propria noastră experiență. Am bătut străzile orașului și am ascultat păreri. Am înțeles că oamenii au cele mai bune soluții pentru zona în care locuiesc.

Dacă ar fi să faceți un rezumat al programului, care ar fi prioritățile pentru administrația publică a orașului Cisnădie?

Cele mai importante lucruri sunt infrastructura, în toate cele trei zonele; unitățile de învățământ, cu dotările aferente; apa și canalul din Cisnădioara, dar lista e tare lungă. 10 este și numărul de pagini al programului nostru. Când discut de infrastructură, mă gândesc la nivelul de finanțare de care a avut parte în ultimii ani. Discutăm de un maxim 5% din bugetul local alocat până acum pentru străzi sau extinderea rețelei de apă și canalizare, iar asta se vede și se simte de către fiecare șofer și de locuitori. De aceea, ne-am propus ca alocarea bugetară pentru investițiile de acest fel să fie de 30% din buget, concentrându-ne, în mod firesc, pe atragerea de fonduri nerambursabile.

Având în vedere structura fondurilor alocate în noul exercițiu financiar al UE, o mare parte din aceste fonduri vor fi alocate către mediu, iar aici țin neapărat să implementez programul de reabilitare a blocurilor vechi din Cisnădie. E multă birocrație, știm, dar oamenilor trebuie să le crească confortul în propriile apartamente și pot avea și facturi mai mici la întreținere.

Aveți un electorat și în Cartierul Arhitecților. Care sunt proiectele pentru locuitorii de acolo?

Toți candidații au anul acesta ca proiect principal creșă și grădiniță în Cartierul Arhitecților. Ceea ce e admirabil, înseamnă că proiectul va fi votat în Consiliul Local și realizat. Știm că Primăria nu s-a preocupat de acest subiect, unul din motivele invocate fiind lipsa terenului. Noi am depus deja în ultimii doi ani amendamente la buget pentru alocarea de fonduri pentru achiziția unui teren în acest scop. Au fost respinse amendamentele noastre în Consiliul Local. Există varianta donației de teren, propusă de cei de la RUBIN, unde prin intervențiile noastre la Agenția de protecția mediului a fost mărită suprafața de teren destinată unităților de învățământ, dar și cea a clădirii care urmează a fi construită. Însă această variantă nu este o soluție pentru restul cartierului, ci va deservi doar noii locatari, aproximativ 1600 de familii.

Noi avem două variante, în funcție de termenul de implementare. Una constă în achiziția unei construcții deja ridicate, cu finalizarea unei creșe și a unei grădinițe în doi ani. A doua, în achiziția terenului într-o zonă centrală sau cel puțin ușor accesibilă. În acest caz, termenul de finalizare este de 3-4 ani, cu fonduri europene.

Și mai vreau să vorbesc despre mobilitate, unul dintre capitolele importante din proiectul nostru, deoarece singurele mijloace de transport sunt mașina personală și TRANSMIXT-ul, care nu funcționează corespunzător, iar datorită legislației are monopol pe transportul în comun. Ce propunem noi este asocierea cu Sibiul și Șelimbărul, astfel încât TURSIB-ul să devină companie de transport metropolitan, să putem lega Cisnădioara, Cisnădie și Arhitecților. Este primul pas spre realizarea Zonei Metropolitane, care, din nou este pe buzele tuturor, dar niciodată realizată.  De asemenea, e nevoie de noi rute de acces către Sibiu. Noi propunem 3 variante, una care să lege Calea Cisnădiei de Calea Dumbrăvii, a doua spre Rahovei, iar a treia, evident în colaborare cu Șelimbărul, spre Dedeman.

Ne-ați prezentat toate aceste priorități. Din programul dumneavoastră, ce considerați că poate fi relevant pentru locuitori?

Subiectul cel mai arzător pentru mulți este apa și canalizarea în Cisnădioara. E o istorie tare lungă cu proiectul acela, iar ca să promit că mâine vor avea apă și canalizare în sat, ar fi o minciună. Lucrurile sunt clare. Există proiectul Apă canal cu termen de implementare 2024. Ce pot să fac eu ca primar e să acord tot sprijinul instituțional pentru această lucrare. Nu în ultimul rând, vreau să urmez exemplele de bune practici privind Agenda culturală, sportivă și comunitară, astfel încât toate ONG-urile, cu diverse obiecte de activitate, să aibă acces la finanțarea publică. E un mod de a transparentiza cheltuirea banului public și de a diversifica proiectele în care e implicată Primăria.

Cu siguranță, eficiența va depinde de digitalizare și transparență. Dar dacă necesitatea digitalizării este larg împărtășită, cu transparența nu se prea poate lăuda administrația publică din România, în general vorbind.

Din păcate, e o realitate. Avem, însă, legislația de partea noastră, în ce privește transparența. Hotărârile de Consiliu Local vor trebui luate de către aleși, după o consultare cu populația. Avem încredere că locuitorii știu cel mai bine de ce au nevoie. De aceea, dezbaterile publice trebuie să fie eficiente, nu o simplă formalitate. Vom realiza campanii de publicitate adecvate și vom urmări participarea cu majorități semnificative din partea persoanelor interesate, așa încât, în faza dezbaterilor și deciziilor, Consiliul să aibă în vedere concluziile consultărilor cu cetățenii.

Și tot în folosul transparenței obligatorii a actului public, din partea administrației publice, contractele pentru diferite servicii vor fi publicate pe site-ul primăriei. De asemenea, în interesul informării corecte și oportune a cetățenilor, ședințele Consiliului local, precum și ședințele din comisiile de specialitate, vor fi transmise live, integral, în conformitate cu Codul Administrativ.

Cum vă doriți să fie Cisnădia peste 10 ani? Că tot ați vorbit de 10 pentru Cisnădie.

Când am început să lucrez împreună cu colegii la programul de guvernare locală, am ajuns la 10 pentru Cisnădie. Pentru că ne dorim un oraș de nota 10. Din punct de vedere estetic, nu spune nimeni că Cisnădia nu este un loc în care poți să faci poze. Cu ce costuri însă, aici e altă chestiune. Eu vreau să cred că prioritățile oamenilor țin de confortul propriu, de a avea străzi decente, zone verzi, apă și canalizare, un funcționar public bine pregătit care să îi servească, să își poată rezolva problemele cu Primăria, utilizând calculatorul sau telefonul. Oamenii își doresc să aibă un transport în comun decent, funcțional, să își poată duce copilul la grădiniță sau la școală în proximitatea locuinței. Îmi doresc o transparență mai mare a instituțiilor și o deschidere către nevoile cetățenilor, pentru că e vorba de taxele și impozitele pe care le plătesc, iar acestea trebuie gestionate în folosul lor.

Ne dorim, noi cei din USR PLUS, ca cetățenii să fie implicați în procesul decizional, de aceea inițiem proiectul de Bugetare participativă, prin care oamenii pot să propună diverse proiecte finanțate de către primărie.

Cred că Cisnădia are potențialul de a crește. Atât ca oraș turistic, pentru că nu trebuie să neglijăm patrimoniul de care dispune, bisericile fortificate și traseele turistice ale Măgurii, dar și ca un oraș liniștit de provincie, în care să-ți dorești să îți crești copiii.

Eu cred că avem capacitatea de a face lucrurile bine, fără spoială și fără idei bune executate prost. Cisnădia poate deveni un adevărat oraș european, cu tot ce ține din această afiliere. Avem o altă viziune față de competitori în ce privește prioritizarea proiectelor, iar acest lucru ne face să fim diferiți.

În încheiere, având în vedere că este prima campanie electorală locală pentru dumneavoastră și Alianța USR PLUS, cum percepeți această campanie și cum o abordați?

Acum patru ani am asistat la o campanie plină de atacuri la persoană din partea tuturor către toată lumea, iar după alegeri au devenit cei mai buni prieteni în Consiliul Local. Astfel de campanii sunt, de fapt, motivul pentru care lumea e sătulă de politică. Eu nu cred că în politică e permis orice, poate în politica de la noi, dar politica înseamnă implicare în folosul cetățeanului. O campanie nu e concurs de frumusețe. E vorba de o competiție de idei, de viziuni, de felul în care reușești să prezinți oamenilor ce poți face tu pentru ei, nu ce pot face ei pentru tine. Ei îți dau votul pentru patru ani în care să le rezolvi problemele. 

Mi-am promis o campanie curată, în care cel mai important loc îl ocupă cetățeanul. Dacă obiectivele noastre îl conving, atunci ne va vota. Vrem să facem politică altfel și ne păstrăm acest principiu. Poate, în timp, lumea va percepe altfel politica și se va implica mai mult. Eu chiar am încredere că vom avea o prezență semnificativă la vot pe 27 septembrie.

Programul complet al Alianței USR PLUS Cisnădie poate fi consultat la www.cisnadie10.ro.

Alianța USR PLUS
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.