Șefi și angajați de la DGASPC Sibiu, acuzați de abuz; Copii obligaţi să se căsătorească sau abuzaţi de rude, reintegrați în familii

Știri de Sibiu, 16.10.2020

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a făcut plângere penală pe numele mai multor angajaţi și șefi ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu pentru abuz şi neglijenţă în serviciu pe motiv că s-a dispus reintegrarea în familia a unor copii abuzați chiar de rude. Conducerea DGASPC Sibiu susține că nu a fost înștiințată oficial despre acuzațiile aduse de ANDPDCA.

Printr-un comunicat de presă, ANDPDCA a anunțat că verificările făcute au scos la iveală neglijenţa gravă a DGASPC Sibiu şi în ceea ce priveşte acordarea de servicii necesare copiilor adoptabili.

”În luna septembrie, ANDPDCA a făcut plângere penală pe numele mai multor angajaţi al DGASPC Sibiu -manageri de caz, personal de specialitate, jurişti, dar şi în numele conducerii Direcţiei, pentru abuz şi neglijenţă în serviciu. Aici, autoritatea a descoperit nereguli în cazul mai multor copii pentru care managerii de caz au dispus reintegrarea în familia naturală, deşi atât autorităţile locale cât şi copiii au denunţat abuzurile familiale”, a transmis ANDPDCA.

Autoritatea exemplifică cele afirmate prin situații grave descoperite la Sibiu, unde s-a acceptat reintoarcerea copiilor în mediile unde au fost abuzați.

”De exemplu, copii obligaţi de familie să se căsătorească, neglijaţi sau abuzaţi fizic de rude, care au fost reintegraţi în familie, deşi, evident, nu acesta era interesul superior al copilului. Inclusiv instanţa a reţinut că nu existau condiţii de reintegrare a copiilor în familii şi în aproape toate situaţiile a respins solicitarea direcţiei de reintegrare”, a mai transmis ANDPDCA.

Solicitată la un punct de vedere în cazul acuzațiilor aduse, conducerea DGASPC Sibiu a precizat, la solicitarea StirideSibiu că ”aceste informații nu ne-au fost aduse la cunoștință pe cale oficială”.

Referitor la cazurile de copii care au fost reintegrați “forțat” în familia biologică, DGASPC Sibiu face trimitere la instanță și nu spune pentru cate cazuri a existat o astfel de solicitare din partea angajaților Direcției.

”Reintegrarea copiilor în familia biologică se realizează după analizarea situației familiei și împrejurările care au condus la stabilirea măsurii. Mai mult, această măsură este hotărâtă de instanța judecătorească pe baza probelor administrate, respectiv înscrisuri dar și audierea copiilor și a familiei”, a precizat Beatrice Muntean, putrătorul de cuvant al DGASPC Sibiu.

La nivelul județului Sibiu sunt în prezent 87 de copii adoptabili iar in cursul anului 2020 au fost efectuate 14 adopții.

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a demarat în luna iunie 2020 Planul de Acţiune în domeniul Adopţiei – “COPII, NU DOSARE!”, cu măsura centrală de deblocare a dosarelor de adopţie, care din motive nejustificate, menţineau copiii în sistemul de protecţie, fără a avea acces la posibilele familii adoptatoare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.