Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu, mesaj important pentru părinți despre diagnosticarea copiilor și evaluare în caz de Covid

Știri de Sibiu, 18.10.2020

În contextul creșterii numărului de cazuri Covid în județul Sibiu și întreaga țară, crește și preocuparea părinților pentru sănătatea copiilor dar și presiunea pe cadrele medicale din Secțiile de Boli Infecțioase. Într-un interviu acordat StirideSibiu, dr. Camelia Grigore, managerul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, vorbește despre simptomele bolii și evoluția la copii, despre cum se face evaluarea copiilor suspectați de infecția cu SARS CoV-2 și de ce nu pot să vină pacienții cu bilet de trimitere de la medicul de familie să efectueze teste în sistem ambulator. După opt luni de pandemie, managerul Spitalului de Pediatrie spune că cea mai mare dorință a sa este să nu se îmbolnăvească personalul medical pentru  că ”nu avem cu cine să-l înlocuim”. Lupta va una ”de lunga durată”, avertizează menagerul spitalului din Sibiu, motiv pentru care recomandă părinților să se adreseze medicului de familie la apariția semnelor de infecție respiratorie.

R: Câți copii au fost diagnosticați și tratați de Covid-19 în Spitalul de Pediatire Sibiu de la începutul perioadei de pandemie până în prezent?

Dr. C.G: De la începutul perioadei de pandemie și pana la jumatatea lunii octombrie, în Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu au fost  internati 154 copii confirmati pozitiv cu Covid – 19, din câteva sute de  copii internati ca suspecti de infectie cu virusul SARS CoV -2 . Copiii au reprezentat un procent de 4.6% din numărul de cazuri de îmbolnavire cu acest virus înregistrate în  judetul Sibiu. Am avut internati copii de toate vârstele- de la 17 zile la 18 ani, cei mai mulți fiind între 5 si 11 ani.

R: Cum ați resimțit creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă?

Dr. C.G:  În luna octombrie s-a înregistrat o accelerare a numărului de internări, numărul de cazuri  de copii suspecți care se adresează Spitalului nostru crescând de la o săptămână la  alta, ceea ce generează o mare presiune la nivelul Secției de Boli Infectioase, deoarece acolo se face evaluarea pacienților suspecți și tratarea celor confirmati pozitivi. Trebuie să precizez că, din cauza  contagiozității mari a acestei boli, s-a hotărât că lupta cu aceasta boală se va desfășura la nivelul spitalelor, pentru a izola pacienții și a limita răspândirea infecției în comunitate. Am avut o lungă perioadă în care a fost obligatorie internarea până la momentul în care pacientul avea 2 teste moleculare negative. Acum suntem în etapa în care pacientul pozitiv trebuie evaluat, tot la nivelul spitalului, iar dacă starea lui este bună poate fi externat și izolat la domiciliu pentru 14 zile.

R: Care sunt simptomele cele mai frecvente la copii?

Dr. C.G:  Trebuie să spunem că în general copii fac forme ușoare de boală, asta nu înseamnă că sunt asimptomatici. Cei mai mulți s-au prezentat la medic pentru tuse, febra, dureri in gat, obstrucție nazală, rinoree, în rare cazuri diaree. In pediatrie majoritatea copiilor vin cu aceste simptome, motiv pentru care este dificil sa diferențiezi infectia COVID  de alte infecții respiratorii sau digestive cu alti germeni patogeni (fie virusuri fie bacterii), asa încat doar testul molecular ne confirma diagnosticul. Testul  molecular COVID este un test special, care se executa  cu o metodă laborioasa de lucru. Exista si teste rapide, care identifică tot din exudat nazofaringian antigenul viral, dar care nu au aceeași sensibilitate. Testele care evidentiază anticorpii nu sunt utile decât după minim 7 zile de boală, atunci cand organismul a avut timp să reacționeze la boala prin producere de anticorpi, deci nu sunt utile în primele zile de boala.

R: Ați avut copii la terapie intensiva?

Dr. C.G:  La copii boala îmbraca forme ușoare sau medii de gravitate, fiind extrem de rare cazurile de cazuri grave, care necesită terapie intensive. Noi nu am avut până în acest moment nici un pacient în terapie intensiva, dar suntem pregătiți cu 6 paturi de terapie intensivă, dotate corespunaztor pentru a face fata cazurilor grave.

R: Se discută despre implicarea medicilor de familie în diagnosticul și tratarea copiilor cu cazuri ușoare de boala. De ce nu pot veni pacienții cu bilet de trimitere de la medicul de familie să efectueze aceste teste în ambulator?

Dr. C.G:  În mod obișnuit, când pacientul e bolnav, se adresează inițial medicului de familie, care, în urma  anamnezei și a consultului clinic, indică niște analize de laborator care să-l ajute la diagnostic, urmând ca, dupa ce vede rezultatul să recomande  un tratament. Această boala, fiind o boală cu un virus necunoscut până acum și foarte contagioasă, s-a hotărat că ea va fi gestionată  la nivelul spitalului, unde se vor lua mîsuri mai bune de protecție a personalului, care este echipat special atât la consult, cât și la recoltare. De aceea nu medicul de familie este cel care indică efectuarea testului Covid. Deci,  trebuie să se înteleagă faptul ca contagiozitatea deosebită a acestei boli a făcut ca ea să fie gestionată la nivelul spitalului unde se iau precauții deosebite pentru personal pentru a nu se infecta. Masurile de precauție luate pentru echiparea corespunzatoare a personalului, pentru a asigura igiena corespunzătoare au fost  foarte costisitoare. Pentru a suporta costurile cu echipamentele  de protectie, cu reactivii, am avut sprijinul Primariei Sibiu, am aplicat pentru un Proiect cu fonduri europene, am fost finanțați corespunzator de către Casa de Asigurari de Sănătate si de către Ministerul Sănătății. La nivelul spitalului a fost un mare efort financiar.

R: Cum se face evaluarea pacientului pozitiv la nivelul Spitalului de Pediatrie?

Dr. C.G : Aș dori să vorbesc despre ce înseamna “evaluarea” pacientului pozitiv, deoarece pacienții sunt nemultumiți că evaluarea durează prea mult. În primul rand  trebuie spus că evaluarea se face prin internarea pacientului în Sectia de Boli infectioase deoarece pacientul trebuie examinat de medicul specialist de boli infectioase, i se recoltează analize de laborator pentru a evalua starea sa biologică, i se fac investigatii radiologice – CT pulmonar, pentru a evalua starea plămânilor, știind că infecția cu SARS CoV -2 dă pneumonie,  și în urma analizei acestor date clinice și paraclinice se stabileste gravitatea bolii. Aceasta “evaluare” dureaza minim 24 ore, uneori 48 ore, în functie de numărul de cazuri internate pentru evaluare, luând în calcul si faptul că analizele de laborator necesită un timp până la finalizare și investigațiile radiologice trebuie și ele programate și,  în tot acest timp, izolati pacienții, distantați, făcuta dezinfecție dupa fiecare pacient, completate foile de observație, introduse în sistemul informatic, validate, iar la sfârsit solicitat Direcției de Sănătatea Publică avizul de externare al pacientului pozitiv încă,  pentru a fi urmarită la domiciliu izolarea lui. De ce toate aceste măsuri? Pentru ca pacientul, chiar dacă are simptome minime, și el spune ca se simte bine, este pozitiv minim 14 zile. Din experiența noastră, la copiii pe care i-am avut internați, durata medie de pozitivitate a fost de 22 zile, având și cazuri care au rămas pozitivi și peste 30 zile. Deoarece nu mai există obligativitatea testării la sfârșitul perioadei de 14 zile, pentru a certifica negativarea, legea prevede ca pacientul să mai poarte mască încă 10 zile, dacă merge în colectivitate.

Evident, ar fi un mare ajutor pentru spitale ca medicii de familie să preia cazurile ușoare de boală, dar pentru a stabili că este un caz de gravitate ușoara, medie sau  gravă,  pacientul trebuie consultat, analizate testele de laborator și examenul radiologic al plămanului, deoarece boala este gravă atunci când există pneumonie. Abia apoi se poate decide ce tip de tratament trebuie facut.

R: Spitalul dispune de suficiente paturi de triaj și tratament pentru pacienții suspecți si confirmați?

Dr. C.G.: Pentru a crește numarul de paturi disponibile am mutat Sectia de Boli Infectioase in locatia de pe strada Pompeiu Onofreiu, unde aveam mai multe saloane și până acum am reușit sa internam toti suspecții. Asta și pentru că numarul copiilor nu a fost, până ăn acest moment, foarte mare. Testul molecular se face în laboratorul spitalului nostru, astfel ca pacientii nostri au prioritate la testare. În acest moment reușim să asiguram un rulaj corespunzator al pacienților   și  să nu aglomerăm Sectia de Boli Infectioase.

Avem în jur de 14 paturi pentru izolare, în saloane cu 1 pat și 40 pentru tratament, în saloane cu mai multe paturi.

 R: Ce le recomandați pacienților?

Dr. C.G.: La apariția semnelor de infecție respiratorie acută: tuse, febra, rinoree, mai ales dacă există un contact pozitiv cu virusul SARS CoV-2 în familie  dau vecinătate, să consulte medicul de familie, măcar telefonic, pentru a-l orienta, în functie de simptome, cărui serviciu să se adreseze. De asemenea,  avem 2 numere de telefon, din Secția de Pediatrie , unde colegii noștri vor răspunde întrebărilor care vin de la pacienți: Triaj Pediatrie: tel:  0765533253,   0786509608.

R: Care este dorința cea mai mare în acest moment?

Dr. C.G.:  Să nu se îmbolnăvească personalul medical, deoarece nu avem cu cine să-l înlocuim. Fiind Spital COVID de faza II,  suntem mereu în zona de risc epidemiologic ridicat. Suntem mereu atenti la respectarea stricta a măsurilor de protecție individuală deoarece am constatat, în urma anchetelor epidemiologice efectuate pana acum, că cele 22 persoane îmbolnavite din rândul personalului nu au avut legatură cu pacientii bolnavi – unde măsurile de protectie se respectă strict ,  contaminarea a fost posibilă în momentele de relaxare din timpul programului de lucru:  luatul mesei împreună, îmbrăcatul la vestiare a mai multor persoane, transportul cu aceeași masina la serviciu, motiv pentru care am dat recomandări pentru a respecta distanța chiar și in aceste momente. Lupta va fi de lunga durată și măsurile vor trebui  mereu adaptate, în funcție de numărul de pacienți și de personalul disponibil.

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu este singura unitate medicală pediatrică din țară spital COVID 19, faza a-II-a. Unitatea sanitară care deservește copii și Sibiu și județele învecinate, dispune de linie de testare RT PCR ce permite diagnosticarea pacienților infectați cu SARS CoV-2.Numărul persoanelor diagnosticate pozitiv  cu Covid-19 în județul Sibiu a ajuns duminică , 18 octombrie, la 3587 de persoane, dintre care 186 sunt copii. Un număr de 152 persoane diagnosticate cu Covid au decedat.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citește și: Managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu, mesaj important pentru părinți despre diagnosticarea copi… […]