Prefectura Sibiu despre pacientul decedat din lipsa unui loc la ATI: S-a luat legătura cu CNCCI, Spitalul din Mediaș având secția de ATI Covid ”în amenajare”

Știri de Sibiu, 24.10.2020

Prefectura Sibiu susține într-un comunicat de presă transmis vineri seara că medicii de la Spitalul Municipal Mediaș au ”făcut toate eforturile” necesare să salveze viața pacientului de 65 de ani diagnosticat cu Covid și decedat în timp ce aştepta să fie transferat la o secţie de terapie intensivă dintr-un alt spital din țară. În același document, Prefectura Sibiu recunoaște faptul că secția de ATI destinată pacienților Covid este încă în amenajare, chiar dacă spitalul a fost declarat de Ministerul Sănătății încă din luna iulie unitate suport pentru pacienții testați pozitiv cu SARS CoV-2.

Citește și:Un pacient cu COVID-19 din Mediaş a decedat aşteptând să se elibereze un loc la ATI în vreun spital

Pacientul decedat vineri se afla de trei zile în spital, în stare gravă, timp în care Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, nu a găsit nicio soluție de transfer într-un alt spital din țară, dat fiind faptul că nici Secția de Terapie Intensivă a Spitalul Județean Sibiu nu mai dispune de locuri libere.

Citește și: Spitalul Județean Sibiu a atins punctul CRITIC: Nu mai sunt locuri la ATI; Pacienții cu forme grave, transferați în alte județe

”În data de 21 octombrie un bărbat în vârstă de 65 ani, cunoscut cu multiple comorbidități, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Mediaș,în stare gravă. Acesta prezenta simptome asemănatoare cu simptomatologia infecției cu virusul SARS CoV-2, astfel că i s-au recoltat probe în vederea testării RT-PCR COVID-19. Acesta a fost internat, starea lui agravându-se treptat. După primirea rezultatului pozitiv s-a luat legătura cu CNCCI în vederea solicitării unui loc pe secția ATI”, transmite Prefectura Sibiu.

În lipsa unui loc într-o secție ATI destinată pacienților Covid, medicii de la terapie intensivă din Mediaș l-au monitorizat și i-au asigurat pacientului ventilație mecanică.

”Între timp, ținând cont că starea acestuia a prezentat o agravare progresivă s-a solicitat intervenția medicilor de pe secția ATI Mediaș, în urma căreia a fost ventilat mecanic și monitorizat în permanență de medicul pneumolog, medicul ATI și medicul de gardă. În cursul zilei de astăzi, din nefericire, a decedat”, mai precizează Prefectura Sibiu.

Secție Covid la Mediaș doar pe hârtie, cu amenajări în lucru de luni de zile

Potrivit aceluiași comunicat, demersurile spitalului către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției s-au făcut pentru că Spitalul din Mediaș are ”secția de ATI destinată pacienților Covid în amenajare”.

Mai exact Spitalul Mediaș dispune de spațiu amenajat pentru pacienții Covid încă din vara acestui an, însă clădirea nu a fost încă deschisă pacienților din motive încă necunoscute.

În prima parte a lunii octombrie, tot Prefectura Sibiu preciza pentru StirideSibiu că Spitalul Municipal Mediaș, inclus încă din luna iulie de Ministerul Sănătății pe lista unități sanitare care fac parte din spitalele suport Covid, ar putea prelua pacienții infectați.

Cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare se va deschide o secție reabilitată la Spitalul Municipal din Mediaș, în vederea internării pacienților pozitivi în urma testării SARS CoV-2”, a precizat în 10 octombrie pentru StirideSibiu Andreea Ștefan, reprezentantul Prefecturii Sibiu.

Conform Ordinului nr.1343/2020 care completează Ordinul nr. 555/2020 al Ministerului Sănătății, în luna iulie s-a decis ca la nivelul județului Sibiu să facă parte din spitalele suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu SARS CoV-2: Spitalul Clinic Județean de Urgență – 5 pavilioane externe suport, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Spitalul General Căi Ferate Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș – 10 paturi pentru izolarea cazurilor ușoare și medii, Spitalul Orășenesc Cisnădie – 10 paturi pentru izolarea cazurilor ușoare și medii, în urma urma propunerilor înaintate Ministerului Sănătății de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu.

Pacientul cu COVID-19 internat în Spitalul Municipal din Mediaş, care nu are paturi de ATI pentru bolnavii cu noul coronavirus, a decedat vineri, în timp ce aştepta să fie transferat într-o secţie de Terapie Intensivă dintr-un alt spital, a informat agerpres.ro, care îl citează directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, medicul Gabriel Budescu.

“A murit. S-a cerut să fie dus undeva la un ATI, nu a avut loc nicăieri, pentru că nu sunt locuri. Cei de la Turda, spre exemplu, cer şi ei paturi peste tot. Omul a fost pus pe oxigen, numai că a avut multe comorbidităţi (…), trebuia intubat”, a explicat Budescu.

Potrivit sursei citate, Spitalul Municipal din Mediaş are secţie ATI unde există şase paturi, dar acestea sunt pentru pacienţii care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus şi nu sunt pregătite suficient pentru bolnavii cu COVID-19.

Directorul DSP Sibiu a anunţat că Spitalul Municipal din Mediaş face pregătiri pentru ca de luni să aloce trei paturi ATI pentru pacienţii COVID-19.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Răspunsuri

  1. Nu se spune nimic despre cine-i vinovat de moartea acestui om. Oare nu-i nimeni vinovat din conducerea centrala, locala sau din conducerea spitalului din Medias caci totusi a murit un om.

  2. […] Citește și: Prefectura Sibiu despre pacientul decedat din lipsa unui loc la ATI: S-a luat legătura cu CNCCI, Sp… […]

  3. […] Citește și: Prefectura Sibiu despre pacientul decedat din lipsa unui loc la ATI: S-a luat legătura cu CNCCI, Sp… […]

  4. […] Citește și: Prefectura Sibiu despre pacientul decedat din lipsa unui loc la ATI: S-a luat legătura cu CNCCI, Sp… […]