Criza paturilor ATI persistă în spitalele din Sibiu; Județeanul oferă în continuare doar 12 paturi ATI

Știri de Sibiu, 22.11.2020

Situația în spitalele din județul se menține în continuare critică în privința paturilor ATI destinate tratării bolnavilor infectați cu noul coronavirus care au dezvoltat forme grave ale bolii, fără niciun loc liber duminică, potrivit datelor transmise de Prefectura Sibiu. Capacitatea maximă de preluare a bolnavilor adulți care au nevoie de terapie intensivă este de doar 34 de paturi în tot județul, în condițiile în care Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu nu a extins zona Covid și a rămas cu aceleași 12 paturi ATI alocate încă din primăvară.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, cea mai mare unitatea de suport Covid din județul Sibiu, are în continuarea doar 12 paturi ATI destinate bolnavilor Covid, fără niciun loc liber în cursul zilei de duminică.

”Spitalul Clinic Județean Sibiu are 204 paruri ocupate pe secții, cu 58 de locuri libere, și 12 paturi ATI, cu 0 locuri libere”, a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânta la Prefecturii Sibiu.

Intrat sub comandă militară de vineri, Spitalul Județean Sibiu oferă în continuare bolnavilor doar 12 paturi de terapie intensivă, chiar dacă a doua stație de oxigen închiriată de spital a fost introdusă în circuit și pornită săptămâna trecută. Extinderea capacitații cu alte 22 de paturi ATI amenajate de într-un container modular amplasat în curtea spitalului, blocată până acum de lipsa oxigenului, întârzie pentru că mai sunt necesare lucrări de configurare a circuitelor, declara vineri pentru StirideSibiu directorul medical Florin Grosu.

Citește și: Cu a doua stație de oxigen pornită la Spitalul Județean, creșterea numărului de paturi ATI întârzie

Blocajul paturilor ATI de la Județean este cu atât mai greu de înțeles cu cât spitalul a fost ajutat în ultima perioadă și de colegii de la Polisano, spitalul privat aflat în aceeași curtea, care au oferit un aparat ECMO – plămân artificial, și 12 concentratoare de oxigen.

“Noi am dat (ECMO n.r.) acum o săptămână, zece zile, împreună cu două concentratoare de oxigen, după aceea, miercuri, am mai dat încă zece concentratoare de oxigen, pe care le-am primit de la Medlife, ei le-au achiziţionat de urgenţă şi joi, ieri, am mai dat încă zece. Deci ei (SCJU Sibiu n.r.) au de la noi 22 de concentratoare de oxigen, deci pentru 22 de paturi de Terapie Intensivă“, a declarat la finalul saptămânii pentru agerpres.ro medicul Paul Porr, directorul medical al Spitalului Polisano Medlife.

Situația este similară și la Spitalul Militar din Sibiu, unde toate cele 35 de paturi, dintre care 10 ATI, sunt ocupate.

Zona de nord a județului Sibiu oferă bolnavilor Covid doar 2 paturi ATI, la Spitalul Municipal din Mediaș, unde nu mai este niciun loc liber, cele 48 de paturi pe secții și 2 pe ATI având deja bolnavi.

Singura unitatea medicală din Sibiu care mai dispune de paturi libere pe ATI este Spitalul de Pediatrie Sibiu, care preia exclusiv pacienți minori.

”La Spitalul de Pediatrie 10 din cele 30 de paturi oferite pe secții sunt ocupate, iar la ATI 3 din șase sunt libere”, a mai precizat reprezentantul Prefecturii Sibiu.

Alți 60 de bolnavi erau internați duminică pe secțiile Covid de de la TBC, 44 la Spitalul CFR, la Spitalul Agnita 8 bolnavi iar 34 de paturi erau libere, la Spitalul Orășenesc Cisnădie erau 42 de bolnavi internați și 8 paturi libere, în timp ce secția Covid de la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu este ocupată în totalitate, cu 22 de bolnavi internați.

Potrivit Prefecturii Sibiu, în spitalele din județul Sibiu erau spitalizate duminică un număr de 490 de persoane, dintre care pe ATI 24 adulți și 3 minori.

Județul Sibiu a înregistrat în ultimele 24 de ore 5 noi decese din rândul pacienților Covid și 349 cazuri noi de coronavirus, cu o rată de incidență a infecțiilor de 8,62 cazuri la mia de locuitori, într-o scădere ușoară față de ziua precedentă.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.