Președintele PMP Sibiu de Ziua Națională: Trăim vremuri tulburi și complicate, așa cum au fost și vremurile din anul 1918

Știri de Sibiu, 01.12.2020

Trăim vremuri tulburi și complicate, așa cum au fost și vremurile din anul 1918, însă cu provocări diferite la 102 ani de la Marea Unire – sănătatea, educația, economia, spune Ion Ariton, președintele PMP Sibiu în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naționale a României.

”Sărbătorim Ziua Națională în acest an într-o atmosferă deloc prietenoasă. Criza sanitară pe care o traversăm acum ne obligă să renunțăm la festivitățile publice care marchează această zi istorică, dar și la întâlnirile cu prietenii sau rudele.
Trăim vremuri tulburi și complicate, așa cum au fost și vremurile din anul 1918, când și românii, alături de întrega lume, înfruntau gripa spaniolă, o boală cumplită, care a ucis milioane de oameni la finalul primului război mondial. Aș aminti doi dintre eroii Marii Uniri, pentru care idealul de unitate a fost mai presus de orice suferință. Istoricul Tudor Roșu scrie în lucrarea sa, ”Inamicul spaniol al Unirii”, despre Gheorghe Pop de Băsești, care avea 83 de ani și, deși era țintuit la pat de febră, a mers la Alba Iulia și a prezidat Marea Adunare Națională. Nici pe Ștefan Cicio-Pop, președintele Consiliului Național Român, boala nu l-a putut opri să participe la adunarea de la Alba Iulia.

”Desigur, în prezent astfel de exemple ar fi total negative, facilitând răspândirea gripei, dar la 1918 paradigma era cu totul alta. Vocea Albei Iulia era mai puternică” – scrie istoricul Tudor Roșu.

La 102 ani de la Marea Unire, provocările cu care se confruntă românii sunt altele: sănătatea, educația, economia. Dar, așa cum românii au câștigat în 1918 prin unitate, tot împreună vom putea să trecem peste această criză sanitară, vom putea reforma educația sau vom putea construi autostrăzi care să lege pentru totdeauna Ardealul de Moldova și de Țara Românească.
La mulți ani, români, la mulți ani, România!”,

Ion Ariton,
Candidat PMP Sibiu pentru Senatul României,
Președinte PMP Sibiu
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.