Bilanț îngrijorător în Centrele pentru Persoanele cu Dizabilități din Sibiu: 13 decese Covid și peste 64% dintre beneficiari infectați

Știri de Sibiu, 03.12.2020

De la începutul pandemiei de coronavirus, 13 persoane îngrijite în centrele pentru persoane cu dizabilități din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu și-au pierdut viața în urma infecției cu SARS CoV-2 iar alți 511 beneficiari – copii și adulți, ce reprezintă peste 64% din totalul asistaților, au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus.

Din cei 793 de bătrâni și copii asistați în cele 14 centre administrate de DGASPC Sibiu, peste 500 au simțit deja efectele bolii, pentru 13 dintre ei fatale.

”Dintre cei 511 beneficiari care au fost Covid19 , 473 sunt deja vindecați (25 sunt încă în perioada de 14 zile iar 13 au decedat cu comorbidități și vârstă înaintată), iar 182 nu au fost atinși încă de coronavirus și sper să rămână în continuare sănătoși.”, a declarat directorul general al DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan.

Directoarea DGASPC Sibiu susține, într-un comunicat de presă transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, că bătrânii și copiii care s-au îmbolnăvit nu ar fi fost atât de afectați de izolare ”cum ar fi fost de așteptat”.

”Starea lor mentală este surprinzător de bună, perioadele de izolare nu i-a afectat cum ar fi fost de așteptat, pentru că li s-a explicat și au înțeles de ce sunt impuse anumite restricții de mișcare în afara centrului. Solidaritatea lor și grija pentru ceilalți care erau Covid+ este remarcabilă. Sunt tare mândră de ei, de acești eroi nevăzuți ai pandemiei!”, a mai transmis Vâlsan.

Concluziile directoarei DGASPC Sibiu au fost transmise în urma unei ”acțiuni supererogatorie” în centrele din județul Sibiu unde de mai multe luni se știe că boala a lovit puternic.

Mai exact, pentru prima dată la debutul pandemiei, conducerea DGASPC a văzut ce este de fapt în centrele pe care le supervizează, cum muncesc proprii angajați și cu trăiesc în vreme de pandemie copiii și bătrânii cu dizabilități și care nu familii.

“În ciuda pandemiei SARS Cov 2, pentru că mi-am dorit să fiu în mijlocul lor, cu toate riscurile pe care mi le-am asumat în privința propriei mele sănătăți dar, încrezătoare în măsurile de siguranță și protecție pe care le-am respectat cu sfințenie, am procedat la o acțiune supererogatorie de documentare în centrele rezidențiale pentru adulții cu dizabilități din structura DGASPC Sibiu pentru a vedea cu proprii ochi cum e să trăiești în centre pe timp de pandemie, cum e să muncești în centre pe timp de pandemie, care sunt provocările, frustrările, dar și bucuriile beneficiarilor noștri, discutând atât cu cei cu Covid19 cât și cu cei sănătoși.(…) Intenționez ca aspectele sesizate în centre să fie subiectul unui reportaj care surprinde realitatea vieții de zi cu zi a acestora, dar și a angajaților care au înțeles că munca lor este extrem de importantă, mai ales în situații critice, dând dovadă de devotament, implicare și responsabilitate încă de la începutul stării de urgență. Angajații noștri sunt și ei eroii despre care se vorbește mult prea puțin, eu țin să-i amintesc aici pentru că grație eforturilor depuse, rezidenții noștri au trecut mai ușor peste atâtea luni de izolare și restricții”, a mai transmis Vâlsan.

DGASPC Sibiu, aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu, deține 14 centre de asistare a persoanelor cu dizabilități – 11 pentru adulți și 3 pentru copii.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu monitoriza la finalul lunii noiembrie 25 de focare Covid declarate oficial în județul Sibiu. Cele mai multe cazuri, aproximativ 1000, se regăsesc în căminele de bătrâni și centrele de asistență socială din județ, în timp ce doar 3 focare cu 205 angajați testați pozitiv au fost depistate în fabricile din Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.