ANAF monitorizează toate conturile bancare și plățile românilor, de luni

Știri de Sibiu, 10.01.2021

Din 11 ianuarie ANAF are acces direct la toate conturile din bănci ale populației și firmelor – lege anti-terorism Sub pretextul noilor regulamente europene împotriva finanțării terorismului, Fiscul din România va derula din 11 ianuarie un program de monitorizare a tuturor conturilor bancare și virtuale ale persoanelor fizice, potrivit economica.net.

“Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare” va fi operat din 11 ianuarie de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar toate instituțiile care au conturi financiare pentru persoane fizice și juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informațiile financiare pe care le au despre firme și cetățeni. Băncile și alte entități care operează conturi financiare vor fi obligate ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Registrului, de pe 11 ianuarie, să dea Fiscului toate datele clienților.

De supravegherea directă a tranzacțiilor se va ocupa Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Guvernul României a emis o ordonanță de urgență în acest scop în 1 iulie 2020, numele ei fiind OUG 111/2020. Ea ar alinia legislația românească la cea europeană anti-terorism. Actul introduce un aspect important, în premieră, definiția românească a unei monede virtuale, mai relateaza jurnalistii de la economica.net.

Informațiile din registru vor putea fi accesate inclusiv de autoritățile fiscale locale, dar și de alte autorități publice.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.