DNA cere încuviinţarea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu

Știri de Sibiu, 11.01.2021

Direcţia Naţională Anticorupţie cere Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită pe vremea când acesta ocupa funcţia de prim-ministru, informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al DNA, Tăriceanu ar fi folosit în campania electorală suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către o companie austriacă.

”Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, transmite DNA.

Dosarul în care se cere încuviinţare urmăririi penale pe numele lui Tăriceanu a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, ”dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece”.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.

”Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar”, spune DNA.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.