Turcan anunță prelungirea măsurilor de sprijinire a sectoarelor afectate de pandemie

Știri de Sibiu, 12.01.2021

Măsurile de sprijin dedicate sectoarelor economice cele mai afectate de pandemia de coronavirus, pe care Guvernul le-a aplicat anul trecut, vor fi prelungite în 2021, în condițiile menținerii restricțiilor impuse de starea de alertă, a anunțat Ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul dicuțiilor avute cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.

”Discuțiile pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și cu cei ai industriei HoReCa au vizat, în principal, eficiența și modul de aplicare a măsurilor de sprijin dedicate sectoarelor de activitate cele mai afectate de pandemie. Am apreciat la partenerii mei de dialog atât propunerile exprimate, cât și disponibilitatea de a transforma întâlnirile noastre într-un mod curent de lucru, de a împărtăși informații, analize și puncte de vedere din domeniile noastre comune de interes. Pentru a sprijini în continuare angajații și angajatorii din sectoarele cele mai vulnerabile, am decis să prelungim măsurile active pe care le-am aplicat anul trecut”, a transmis Turcan în comunicatul publicat marți pe Facebook.

Potrivit Ministrului Muncii și Protecției Sociale, s-a decis că timpul redus de lucru (kurzarbeit) se va aplica pe toată perioada stării de alertă și pe o perioadă de până la 3 luni după.

Șomajul tehnic se va acorda pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021.

Se va acorda 50% din salariul angajatului (nu mai mult de 2 500 lei) pentru cei care încadrează în muncă persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 și 29 de ani.

Se va menține decizia că se va acorda 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, măsură aplicabilă până la 30 iunie 2021 și 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi pentru sezonieri.

Totodată, măsura zilelor libere plătite pentru părinți și pe perioada cursurilor online se va menține până la finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021.

”În ceea ce privește sectorul HoReCa, aceste măsuri au venit în completarea celor fiscal – bugetare menite să susțină activitatea companiilor pe perioada pandemiei, tocmai pentru că a fost unul dintre domeniile cu cele mai mari restricții în ultimul an”, a mai precizat Turcan.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.