„Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)”, spectacol despre speranță și așteptarea vindecării la TNRS

Știri de Sibiu, 13.01.2021

Actorii Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu aduc miercuri un omagiu scriitorului Valentin Nicolau prin prezentarea spectacolului-lectură „Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)”, un spectacol despre speranță și așteptarea vindecării, anunță TNRS.

Prezentat în cadrul secțiunii on-line de spectacole-lectură „Virgil Flonda”, evenimentul este coordonat de regizorul Bogdan Sărătean și are în distribuție actori renumișți precum Viorel Rață, Mihai Coman, Florin Coșuleț, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Raluca Iani și Veronica Arizancu.

Textul lui Valentin Nicolau, ”o metaforă cu iz mistic, despre credință și suferință”, va fi prezentat publicului mirecuri, 13 ianuarie, la șase ani de la dispariția autorului.

„Dedicăm spectacolul-lectură cu piesa de teatru «Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)» al lui Valentin Nicolau, memoriei prietenului Teatrului Național «Radu Stanca», Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Valentin Nicolau. Precizez că spectacolul a mai fost prezentat ca spectacol-lectură în 2015 la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, iar că marele nostru prieten a plecat spre stele în 13 ianuarie 2015.”, a declarat Constantin Chiriac, director general al TNRS.

Piesa lui Valentin Nicolau «Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)» este o parabolă, o metaforă cu iz mistic, despre credință și suferință, care interoghează nevoia intimă a omului de a se pierde într-un ideal absolut.

Textul are la bază legenda Scăldătoarei Vitezda (Ierusalim) – lacul în care se pogoară un înger, iar primul om ce se scaldă în apa tulburată va fi vindecat. Opera transpune acțiunea la scară largă – toată lumea așteaptă o minune.
Scena evenimentelor este una simbolică și universală, ancorată în realitatea imediată prin semnificații și interpretări. Problematica textului este una socială și, mai mult decât atât, una umană. Autorul creează o lume în care domnește boala și neputința, iar subiecții se hrănesc doar cu speranță, cu așteptarea vindecării. Legătura Om-Dumnezeu este cea pe care se clădește principala problematică a personajelor: își merită ei soarta, boala și moartea? Ne putem oare complace în concluzia că Dumnezeu e de vină pentru toate?

Lecturile sunt prezentate gratuit online de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în fiecare miercuri, de la ora 19:00, pe paginile de Facebook FITS, TNRS și Secția Germană a TNRS și pe canalul de YouTube al TNRS. S

PROGRAM SECȚIUNEA DE SPECTACOLE LECTURĂ „VIRGIL FLONDA”
IANUARIE 2021

Miercuri, 13 ianuarie 2021 Ora 19:00
„Om fără om (oriunde mă duc numai de mine dau)”, de Valentin Nicolau – prima parte, cu Viorel Rață, Mihai Coman, Florin Coșuleț, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Raluca Iani, Veronica Arizancu, Bogdan Sărătean Spectacol-lectură coordonat de regizorul Bogdan Sărătean

Miercuri, 20 ianuarie 2021 Ora 19:00
„Om fără om (oriunde mă duc numai de mine dau)”, de Valentin Nicolau – a doua parte, cu Viorel Rață, Mihai Coman, Florin Coșuleț, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Raluca Iani, Veronica Arizancu, Bogdan Sărătean Spectacol-lectură coordonat de regizorul Bogdan Sărătean

Miercuri, 27 ianuarie 2021 Ora 19:00
„Nu regret nimic”, de Székely Csaba – cu Cristian Stanca, Ioana Cosma, Liviu Vlad, Mihai Coman
Spectacol-lectură coordonat de actorul Mihai Coman
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.