Conducerea Județeanului explică de ce s-a redus numărul paturilor de spitalizare
Știri de Sibiu, 15.01.2021
Capacitatea de spitalizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, cea mai mare unitatea suport Covid din județ, a fost redusă cu peste 200 de paturi, de la 1054 de paturi la 827 de paturi, doar pe perioada pandemiei de coronavirus din cauza căreia a fost necesară realizarea de circuite speciale și asigurarea de spații necesare ”zonelor roșii”, a precizat pentru StirideSibiu dr. Călin Cipăian, directorul spitalului.
Dr. Cipăian spune că pentru eliberarea autorizației de funcționare temporară, emisă în 24 decembrie 2020, a fost necesară respectarea normelor Covid-19 care au impus reorganizarea zonelor și circuitelor.
”Autorizația temporară reprezintă așadar situația funcționării spitalului în context pandemic, respectiv o zonă roșie unde sunt internați doar pacienții Covid-19 pozitivi și o zonă verde unde se internează pacienții non-covid, cu toate celelalte afecțiuni. Autorizația temporară reprezintă așadar situația funcționării spitalului în context pandemic, respectiv o zonă roșie unde sunt internați doar pacienții Covid-19 pozitivi și o zonă verde unde se internează pacienții non-covid, cu toate celelalte afecțiuni. Totodată, ținând cont de contextul pandemic, și în zonele verzi se aplică proceduri de prevenire a infecțiilor cu SarsCov-2. Ca urmare, sunt implementate măsuri de distanțare fizică în saloane iar numărul de paturi nu poate rămâne același”, a precizat directorul medical al SCJU Sibiu.
O altă cauză este dată de șantierul de la Neurologie, unde a fost necesara mutarea secțiilor.
”În plus, relocarea unora dintre secții în alte clădiri/pavilioane, a impus diminuarea temporară a unui număr de paturi, conform spațiilor pe care le avem la dispoziție. Spre exemplu, pavilionul Recuperare medicală (Fizioterapie I) găzduiește acum și secțiile ORL și Dermatologie. De asemenea, menționăm că apariția pandemiei a coincis cu derularea proiectului de reabilitare integrală a clădirii Neurologie, motiv pentru care secția a fost relocată în spitalul nou (blocul Materno-infantil) unde se regăsesc și zonele verzi ale secțiilor medicale”, a precizat directorul medical al SCJU Sibiu.
Potrivit directorului medical, noua structură de 827 de paturi a fost gândită ”pentru a fi adaptată noului context epidemiologic, în vederea respectării normelor de distanțare și igienă, respectiv a circuitelor funcționale”.
Situația este una ”temporară, impusă de legislația în vigoare, pentru perioada în care se va menține statutul de spital suport Covid-19 iar după încheierea acesteia, organizarea SCJU Sibiu va reveni la forma normală”, a mai adaugat dr. Cipăian, încrezători fiind că odată cu derularea campaniei de vaccinare,”vom reveni la normalitate”.
Înainte de reorganizare, CJSU Sibiu avea un număr de 1054 de paturi de spitalizare, conform Autorizației Sanitare de Funcționare emisă de Direcția de Sănătatea Publică 06.02.2020.
Mai multe din aceeași categorie:
- SCJU Sibiu a comandat primele kituri pentru determinarea tulpinii britanice
- Președinta CJ Sibiu: Nu există semnale despre prezența tulpinii UK la Sibiu; Dacă este nevoie, vom aloca resurse suplimentare Județeanului
- CVASIC: Neconstituirea Comisiei, motivul invocat de SCJU Sibiu pentru ANULAREA ultimului concurs pentru medici; Decizii controversate