Rectorul ULBS de Ziua Culturii: Nu trebuie să uităm că prima carte în limba română a fost tipărită la Sibiu

Știri de Sibiu, 15.01.2021

Prin educația și cultura pe care le semănăm acum în generațiile tinere, întreaga națiune va culege roadele în următoarele decenii, spune rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. De Ziua Culturii Naționale, Sorin Radu i-a îndemnat pe sibieni să nu uite că în orașul lor la tipărit ”Catehismul românesc”, prima carte scrisă în limba română.

”De Ziua Culturii Naționale, trebuie să fim conștienți că, prin educația și cultura pe care le semănăm acum în generațiile tinere, întreaga națiune va culege roadele în următoarele decenii. De altfel, Sibiul este, prin excelență, un oraș cultural, un oraș care a înțeles că prin cultură o comunitate se poate dezvolta în toate domeniile. Nu trebuie să uităm că prima carte în limba română, Catehismul românesc din 1544, a fost tipărită aici. Moștenirea noastră culturală este una deosebit de puternică, iar Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu va continua să fie un punct de referință pentru educația, cultura și dezvoltarea Sibiului”, a declarat Sorin Radu.

Ziua Culturii Naționale a României se sărbătorește anual în 15 ianuarie, data nașterii poetului național Mihai Eminescu iar reflecțiile marelui poet și publicist constituie un îndemn pentru a progresa, a mai spus rectorul ULBS.

Educațiunea e cultura caracterului, cultura e educațiunea minții.”„Nivelul culturii generale a nației nu-l poate ridica nimeni cu umărul, timpul și munca umplu neajunsurile.” Aceste reflecții ale lui Mihai Eminescu, de la a cărui naștere sărbătorim astăzi 171 de ani, constituie pentru noi toți un îndemn de a conștientiza faptul că doar prin educație și cultură putem progresa, atât ca indivizi, cât și ca societate”, a mai adăugat acesta în mesajul transmis cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.