Grosimea stratului de zăpadă a depășit doi metri la Bâlea; Risc mare de avalanșe

Știri de Sibiu, 16.01.2021

Meteorologii avertizează că în Munții Făgăraș este risc mare de producere a avalanşelor, respectiv gradul 4 pe o scală de la 1 la 5, din cauza instabilității zăpezii, la Bâlea Lac grosimea stratului de zăpadă ajungând sâmbătă la 205 centimetri, cel mai mare din țară.

Potrivit buletnului nivometeorologic emis de Administrația Naținală de Meteorologie, în următoarele două zile, la peste 1800 de metri stratul proaspăt de zăpadă atinge și o jumătate de metri, putând declanșa la supraîncărcare și avalanșe mari.

”La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, pe pantele cele mai înclinate, ce pot angrena atât zăpada proaspătă cât și cea din ninsorile precedente, riscul fiind mai ridicat în zonele adăpostite cu acumulări mari de zăpadă”, informează ANM.

În zonele mai joase, între 1500 și 1800 m este risc însemnat de avalanșă, respectiv gradul 3, există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în condiții de supraîncărcare.

Risc mare de avalanșe este și în masivele Șureanu și Parâng.

Potrivit măsurătorilor realizate de ANM, sâmbătă după-amiaza stratul de zăpadă la Bâlea Lac avea o grosime de 205 cm la, 93 cm la Vf. Omu, 92 cm la Sinaia, 96 cm la Cuntu, 76 cm Vf. Țarcu, 65 cm la Păltiniș și 49 cm la Parâng.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.