Ministerul Sănătății îngroapă adevărul despre criza de la Spitalul Județean Sibiu

Știri de Sibiu, 18.01.2021

Ministerul Sănătății refuză să dea publicității concluziile controlului făcut la final anului trecut la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, când unitatea sanitară condusă de fostul manager Liliana Coldea a scăpat de sub control problemele cauzate de criza Covid, fiind impusă temporar conducere militară. Solicitat să transmită concluziile raportului, Ministerul Sănătății condus de Vlad Voiculescu susține că adevărul despre ce s-a întâmplat la Județean nu este ”public” și refuză să dea publicității concluziile verificărilor invocând legea protecției datelor personale.

”Raportul de control nu este un document public, el servește informării ministrului sănătății cu privire la respectarea normelor legale în activitatea de organizare și administrare a unității, referitor la aspectele consemnate în tematica de control, precum şi ca suport în vederea adoptării măsurilor legale care se impun, în scopul corectării deficiențelor constatate”, a transmis Ministerul Sănătății, solicitat pentru concluziile raportului și recomandările făcute spitalului din Sibiu.

Fără nicio referire, nici măcar generală, la situația gravă instalată anul trecut la Spitalul Județean Sibiu, când pacienții erau tratați și consultați în frig iar morga spitalului devenise neîncăpătoare, conducerea Ministerului Sănătății invocă protecția datelor persoane ale celor aflați în funcții de conducere într-un spital public.

”De asemenea, raportul de control conține date cu caracter personal, ce intră sub incidența REGULAMENTULUI (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a directivei 95/46/CE și Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului sus menționat”, a mai precizat Ministerul Sănătății la solicitarea StirideSibiu.

Spitalul și CJ Sibiu au urmat spusele Ministerului

Concluziile controlului făcut de Ministerul Sănătății la SCJU Sibiu au fost transmise spitalului și Consiliului Județean (CJ) Sibiu, în subordinea căruia se află cea mai mare unitate sanitară suport Covid din județ, în prima parte a lunii decembrie, când ministerul era condus de Nelu Tătaru.

După ce la prima solicitare StirideSibiu, CJ Sibiu nu a spus care a fost concluzia Corpului de Control pe motiv că documentele urmează să fie ”analizate”, la reluarea solicitării s-a invocat precizarea aberantă a Ministerului Sănătății, conform căruia raportul ”nu este un document public”.

” În finalul raportului Corpului de control al ministrului sănătății transmis Consiliului Județean Sibiu se menționează că acesta “nu este un document public, el servește informării ministrului sănătății cu privire la respectarea normelor legale privind administrarea unității sanitare referitor la aspectele consemnate în tematica de control, precum și ca suport în vederea adoptării măsurilor legale ce se impun în scopul corectării deficiențelor constatate. Acest raport nu va fi distribuit către alte structuri sau persoane, decât cu acordul ministrului sănătății”, a precizat în decembrie Biroul de Presă al CJ Sibiu.

Transmiterea concluziilor raportului de control al Ministerului Sănătății a fost blocată și de conducerea militară interimară a spitalului din Sibiu, care nu a răspus solicitării StirideSibiu prin care se cereau constatările Corpului de Control.

Control cerut de vicepremier

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie, un control al Ministerului Sănătății la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu pentru evaluarea modului în care au fost gestionate problemele semnalate de medici, o astfel de verificare fiind cerută și susținută public de vicepremierul Raluca Turcan.

După câteva zile, dr. Liliana Coldea și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului Clinic Județean Sibiu motivând ”numeroaselor presiuni” făcute asupra sa.

Conducerea Județeanului a fost trecută în luna noiembrie pe ”lista neagră” a Guvernului Orban, înainte de anunțul deciziei de carantinare a Sibiului și a localităților învecinate.În același context, demisia de la Județean a venit după demisia lui Gabriel Budescu din funcția de directorul al DSP Sibiu, a demiterii subprefectului Rareș Macrea.

După demisia Lilianei Codea de la conducerea SCJSU Sibiu, unitatea medicală a intrat timp de aproximativ două luni sub comandă militară, după ce fosta conducere nu a mai făcut față situației de criză.

Lt.col. Constantin Vlase, directorul medical al Spitalului Militar din Galați, a fost numit ca manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, mandatul acestuia fiind prelungit pentru o perioada de maximum 5 luni, incepând din data de 20 decembrie, și încheiat la începutul lunii ianuarie.

Odată cu prelungirea managementului interimar militar, CJ Sibiu a anunțat și numirea in funcția de director medical a dr. Remus Cipăian, fără să spună care a fost motivul plecării din funcție a dr. Florin Grosu.

În ciuda umilințelor trăite de sute de bolnavi și a neajunsurilor din spital, speculate puternic în campanie electorală de toate partidele, niciun consilier local, niciun consilier județean, niciun parlamentar de Sibiu nu mai este acum interesat de cele întâmplate cu doar câteva luni în urmă la Spitalul Județean.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Răspunsuri

  1. Newman says:

    Este spital public, sustinut de contribuabili.Nu exista nici un motiv sa ni se ascunda adevarul,Este un abuz al birocratilor.

  2. […] Citește și: Ministerul Sănătății îngroapă adevărul despre criza de la Spitalul Județean Sibiu […]

  3. […] Citște și: Ministerul Sănătății îngroapă adevărul despre criza de la Spitalul Județean Sibiu […]