Alertă DSVSA: Focar de pestă porcină la cea mai mare fermă din Sibiu; Peste 28 de mii de porci vor fi uciși

Știri de Sibiu, 22.01.2021

Autoritățile sanitar veterinare din Sibiu sunt în alertă maximă după ce a fost confirmat focar de pestă porcină africană în orașul Avrig la cea mai mare fermă din județ. Potrivit estimărilor, peste 28 de mii de animale urmează să fie incinerate iar în zona s-au instituit măsuri speciale de limitare a circulației animalelor, prin decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, informează Prefectura Sibiu.

Focarul de pestă porcină a fost identificat, urmare a analizelor de laborator, la o fermă deținută în județul Sibiu de firma daneză Premium Porc.

”Au fost constatate pierderi prin mortalitate peste limitele normale și s-au recoltat probe cu suspiciunea de focar de boală. După confirmarea focarului, prin analize de laborator, DSVSA Sibiu a stabilit planul de măsuri și a înștiințat producătorul pentru limitarea transportului de animale. Este cel mai mare focar de pestă porcină înregistrat în județul Sibiu. Din datele furnizate de reprezentanții firmei, pierderea este de peste 18 de mii de animale, echivalentul la 1000 de tone de carne de porc în viu”, a declarat pentru StirideSibiu Șerban Țichindelean directorul DSVSA Sibiu.

Având în vedere dimensiunile dezastrului provocat de pestă la ferma din Avrig, prin ordinul al prefectului Mircea Crețu s-a constituit vineri o comisie de evaluare, urmând ca zecile de mii de animale să fie ucise.

”Urmează să stabilim dacă se vor utiliza mai multe incineratoare mobile sau se va stabili locația unde se va face neutralizarea și îngroparea cadavrelor”, a mai precizat Tichindelean.

În contextul dat, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a instituit restricții privind circulația animalelor în zonă de supraveghere dată de localitățile: MÂRȘA, PORUMBACU DE JOS, PORUMBACU DE SUS, BRADU, GLÂMBOACA, NUCET, SĂRATA, CORNĂȚEL, RACOVIȚA, COLUN, SCOREIU.

Ferma afectată de focarul de pestă porcină este situată la ieșire din orașul Avrig spre Brașov. Potrivit reprezentantilor DSVSA Sibiu, firma mai deține o fermă de porci în localitatea Veștem din județul Sibiu.

În total, la nivelul județului Sibiu sunt 3 crescătorii mari de porci, la Avrig, Veștem și Biertan.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Răspunsuri

  1. […] va stabili locația unde se va face neutralizarea și îngroparea cadavrelor”, a declarat pentru Știri de Sibiu Șerban Țichindelean directorul DSVSA […]

  2. […] 18 de mii de animale, echivalentul la 1000 de tone de carne de porc în viu”, a declarat, pentru StirideSibiu, Șerban Țichindelean directorul DSVSA Sibiu. Având în vedere dimensiunile dezastrului provocat […]

  3. […] Citește și: Alertă DSVSA: Focar de pestă porcină la cea mai mare fermă din Sibiu; Peste 28 de mii de porci v… […]