2020, anul cu cele mai puține nașteri la Sibiu din ultimii patru ani; Peste 2000 de copiii născuți în pandemie

Știri de Sibiu, 24.01.2021

Anul 2020 se remarcă printr-o natalitate scăzută în Sibiu, cu mai puțin de 4000 de copii înregistrați în evidențele Serviciului Stare Civilă, fiind anul cu cel mai scăzut număr de nașteri înregistrat în ultimii 4 ani. La Maternitatea Spitalului Clinic Județean Sibiu peste 76% dintre nou născuți au venit pe lume în condiții de pandemie.

În ultimii patru ani, cel mai bogat an în nașteri a fost 2019, când populația tânără a orașului Sibiu a crescut cu 4.198 de nou născuți, cu 421 mai mult față de anul 2020, potrivit datelor transmise de Primăria Sibiu.

Anul pandemic 2020 s-a remarcat printr-o scădere bruscă a natalității, cu doar 3777 de nou născuți, sub nivelul anilor precedenți: 2017 – 4.034 nașteri, 2018- 4.177 nașteri, 2019 – 4.198.

Mare parte dintre copii au venit pe lune la Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, unde medicii au adus pe lume, în condiții speciale de pandemie, un număr de 3083 nou – născuți.

Dintre ei, peste 76%, respectiv 2344, au venit pe lume în pandemie, în perioada aprilie-decembrie.

La începutul anului, medicii sibieni anunțau cu bucurie că niciunul dintre nou-născuții din 2020 nu a fost diagnosticat cu Covid-19, deși au fost peste 70 de mame care au avut test pozitiv pentru Sars-Cov2.

dr. Livia Ognean

“Pandemia de coronavirus a pus sub presiune sistemele de sănătate din întreaga lume, inclusiv maternitățile, fiind necesară reorganizarea serviciilor pentru a putea oferi condiții de siguranță pentru toate mamele și pentru toți nou-născuții. Ne bucurăm că am reușit acest lucru la maternitatea Sibiu, atât în zona de Obstetrică-Ginecologie cât și în cea de Neonatologie. Încercăm să oferim în continuare îngrijiri de calitate, profesioniste și în condiții de confort și ne bucură că eforturile noastre sunt apreciate, așa cum se vede în adresabilitatea constant ridicată din ultimii ani. Din păcate pandemia continuă, sperăm însă că eforturile continue ale cercetărilor și vaccinarea ne vor aduce zile mai luminoase și întâlniri mai prietenoase. Până atunci însă, pentru sănătatea lor și a pruncilor lor, rugăm mamele să fie atente la sănătatea lor, să continue să respecte regulile de prevenire a infecției COVID-19 – păstrarea distanței fizice, evitarea locurilor aglomerate și a persoanelor bolnave, purtarea măștii faciale în public și spălarea frecventă a sânilor. De asemenea, le rugăm să nu pregete să se adreseze medicilor obstetricieni atunci când sezisează ceva în neregulă cu sarcina. Dorim tuturor viitoarelor mame sănătate și copii sănătoși”, a declarat transmis Livia Ognean, medic șef al secției Clinice Neonatologie a SCJU Sibiu.

Pandemia a dat peste cap inclusiv înregistrarea copiiilor, autoritățile locale fiind nevoite să schimbe sistemul de lucru pentru a veni în sprijinul părinților care nu mai reușesc să își declare copiii în termenul limită prevăzut de lege.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.