Salvamontist prins sub doi metri de zăpadă la Bâlea

Știri de Sibiu, 31.01.2015

Unul dintre salvamontiştii surprinşi de avalanşă la Bâlea, în Munţii Făgăraş, a fost îngropat sub aproximativ doi metri de zăpadă. Tânărul a fost scos radip, la fel ca şi  celălalt coleg  blocat în nămeţi,  de salvamontiştii care îi însoţeau în tură.

Avalanşa s-a produs sâmbătă, deasupra tunelului de la Bâlea, unde se aflau în patrulă patru salvatori montani, trei angajaţi ai Serviciului Judeţean Salvamont Sibiu şi unul de la Cluj.

Citeşte şi: Salvamontisti din Sibiu si Cluj prinsi de avalansă la Balea (UPDATE)

Zăpada desprinsă de pe versant i-a acoperit în întregime pe doi dintre ei, unul în varsta de 23 şi altul de 28 de ani, ambii angajaţi ai Salvamont Sibiu. Marele noroc  a fost că toţi erau echipaţi inclusiv cu lopeţi şi au reuşit , în aproximativ 12 minute, să-şi scoată colegul de sub nămeţi.

“Unul dintre băieţi a fost prins sub 2 metri de zăpadă. Cei doi care nu au fost blocaţi de avalanşă  au intervenit rapid şi au reuşit să-l salveze. Al doilea, în vârstă de 23 de ani,  a fost acoperit de un stat mai mic de zăpadă şi a reuşit să-şi degajeze faţa, ca să poată respira, fiind scos ulterior”, au declarat pentru stiridesibiu.ro surse oficiale din cadrul Salvamont Sibiu.
In zonă a ajuns şi patrula de jandarmi montani care a ajutat la transportarea salvamontiştilor surprinşi de avalansă.

Ambii au fost investigaţi de medicii de la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu care au stabilit că nu au nevoie de intervenţii suplimentare, nefiind necesară internarea.

Potrivit ANMH, la Bâlea Lac stratul de zăpada măsoară 159 de centimetri, iar la peste 1800 de metri altitudine este risc însemnat de producerea a avalanşelor, respectiv de gradul trei, pe o scală de la 1 la 5. Informarea a fost emisa pentru perioada 31 ianuarie-1 februarie.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citește și: Salvamontist prins sub doi metri de zăpadă la Bâlea […]