Ion Besoiu împlinește 84 de ani

Știri de Sibiu, 11.03.2015

Actorul sibian Ion Besoiu împlinește azi 84 de ani. La venerabila vârstă, maestrul teatrului și filmului românesc își dorește să aibă în continuare mintea limpede și să fie sănătos.

foto:libertatea.ro

foto:libertatea.ro

“Îmi doresc să-mi dea Dumnezeu sănătate și mintea limpede în continuare.Îmi doresc și pace pe pământ și între oameni bunăvoire, fiindcă mă îngrijorează situația aceasta de război și eu, care am trăit și războiul, sunt sătul de așa ceva. Este îngrijorător, înspăimântător ce se întâmplă acum în lume”, a declarat Ion Besoiu, miercuri, pentru agerpres.ro.

Artistul a spus că își va petrece ziua aniversară cu un drum la biserică, un prânz cu prietenii și o vizită la nepoțeii de zece luni.

“Astăzi, în primul rând mă duc la biserică să mă rog pentru părinții mei, de acolo merg la o masă, la un prânz pe care mi-l oferă niște prieteni foarte apropiați, de vârsta mea, niște profesori universitari doctori, prieteni buni și dragi, după care vreau să mă duc să-mi văd nepoțeii, cei doi gemeni, o fetiță și un băiat, pe care mi i-a dăruit fiica mea acum 10 luni, să-i pup și să le mulțumesc. Cam acesta este programul meu de astăzi”, a precizat actorul.

Ion Besoiu poate fi văzut vineri, de la ora 19,00, la Teatrul Nottara, în spectacolul “Mobilă și durere” de Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb.

Actorul de teatru și film Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu.

A absolvit Academia de Teatru și Muzică din orașul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în București, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului ‘Lucia Sturdza Bulandra’ pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei românești. De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme.

Este președintele executiv al ‘Fundației Sibiul Vechi. Sibiu — Hermannstadt’, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

În 2001 a fost declarat cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu.

A fost distins cu premiul de excelență al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanității 2009, devenind ambasador al umanității. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei șapte actori aniversați sub egida ‘Seniori ai teatrului și filmului românesc’, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu și Radu Gheorghe, primind diploma ‘In honoris’ din partea Primăriei Generale a Capitalei și a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Premiilor Gopo, desfășurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

LA MULTI ANI!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.