Andy Fazekas trece de partea polițiștilor

Știri de Sibiu, 12.03.2015

Biker-ul sibian Andy Fazekas  s-a alăturat campaniei inițiată de Ministerul Afacerilor Interne  „Motocicliştii există în trafic”, cu scopul prevenirii accidentelor rutiere în care sunt implicaţi motocicliştii.

Acțiunea demarată de MAI în patru județe din țară, printre care și Sibiul, se derulează în perioada 12 martie – 31 octombrie, timp în care șoferii și motocicliștii vor fi avertizați asupra pericolelor la care sunt expuși pe drumurile publice.

Andy Fazekas, reprezentantul clubului moto “Crazy Bike” Sibiu, recomandă motocicliștilor, indiferent de experiență, ”conducerea defensivă”, pentru a preveni accidentele.

”Înseamnă ca atunci când te urci pe motocicletă să îţi iei şi bagajul celor şapte ani de acasă. (…) Tot timpul trebuie să ai un ochi deschis la celălalt.(…) Înseamnă că nu trebuie să forţezi prioritatea pe care tu crezi că o ai, atât în intersecţii, atât la culoarea semaforului, în general, în toate situaţiile din trafic. Trebuie să gândeşti şi pentru ceilalţi”, spune Andy Fazekas.

El atrage atenția că cel mai mare pericol de producere a accidentelor se instalează primăvara: ”Toţi motocicliştii aşteaptă primăvara, au un entuziasm înăbuşit în lunile de iarnă, entuziasm care răbufneşte cu prima zi în care sunt cel puţin 10-15 grade. Exact aici este pericolul. A conduce motocicleta, nu înseamnă numai a te urca pe ea, a porni, a ştii să accelerezi şi să frânezi, ci este o cultivare a reflexelor, care duc la pilotajul în siguranţă. Acest timp de adaptare la aceste reflexe şi de a-ţi intra practic în mână, durează şi la mine, care am foarte multă experienţă, durează cel puţin o lună. O lună – o lună jumătate. După această perioadă pot să spun că m-am obişnuit, m-am reobişnuit, ştiu ce să fac cu motocicleta şi ştiu cum să reacţionez în trafic”.

Campania este inițiată de Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Free Riders.

RECOMANDĂRI PENTRU MOTOCICLIŞTI:

Păstraţi contactul vizual – nu presupuneți că vă văd ceilalţi. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria.
Anticipați intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie.
Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.
Asigurați-vă în oglizi atunci când virați – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.
Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta  grav aderenţa generând accidente.
Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le “tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.
Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale.
Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare.
Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă.
Fiţi vizibil – purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.