Noul refugiu montan Călţun, deschis turiştilor (FOTO)

Știri de Sibiu, 09.07.2015

Noul refugiu montan Călţun, instalat parțial anul trecut în Munții Făgăraș şi definitivat în iulie, este deschis turiștilor. Noua construcţie poate adăposti 22 de oameni, fiind realizată din două încăperi, una destinată turiştilor care au nevoie de adăpost iar cealalată pentru echipa Salvamont.

refugiu caltunRefugiul Călţun nu este o unitate de cazare, ci este destinat asigurării unor condiții sigure pentru turiștii montani aflați în dificultate sau în situații de urgență. În zonă, până la finalul lunii septembrie Serviciul Salvamont Sibiu va sigura permanenţă cu un echipaj, anunţă serviciul montan sibian.

Situat la altitudinea de 2.160 de metri, refugiul a fost ridicat în apropierea vechii cinstrucţii , zona fiind considerată  zonă considerată cu cel mai mare risc de accidente din Munţii Făgăraşului.

Lucrările, la care s-au folosit materiale ecologice, au început în noiembrie 2014 şi şi s-au finalizat la începutul lunii iulie.

Proiectul refugiului a fost realizat de Marius Miclăuș, un arhitect din Timişoara care a acordat o mare atenţie protejării mediului și care a 23aaalucrat cu Marius Șoflete, unul dintre cei mai buni ingineri de construcții din lemn din România. S-au folosit doar materiale ecologice, pentru încadrarea construcţiei în peisaj.

Pentru transportul materialelor a fost necesar transport aerian, zona neputând fi accesată cu alte mijloace de transport. S-au făcut peste 10 zboruri  cu un elicopter MI 17, pus la dispoziţie de Ministerul de Interne.

“Transportarea materialelor a fost extrem de dificilă, pilotul elicopterului, comandorul Neculai Chiriță, mi-a spus ca a fost poate unul dintre cele mai grele zboruri din ultima perioadă. A fost dificil din cauza altitudinii, a condiţiilor meteo şi mai ales din cauza greutăţii modulelor. Piloţii au fost foarte atenţi, ei ne-au dat indicaţii despre dimensiunile modulelor, pentru a le putea transporta fără a pune în pericol zborul”, a precizat  Adrian David, şeful Salvamont Sibiu.

Citeşte şi: Refugiul de la Călțun a luat calea aerului (FOTO/VIDEO)

20

 

Investiția se ridică la 150.000 de lei, fonduri alocate de  Consiliul Judeţean Sibiu. Vechiul refugiu, construit în urmă cu peste 40 de ani de Formaţiunea Salvamont Sibiu,  va fi casat, iar în locul său va fi amenajată o platformă de aterizare pentru elicopterele de intervenţie.

Potrivit Salvamont Sibiu, în zona de creastă a Munţilor Făgăraş nu există refugii montane suficiente, ținta pentru asigurarea siguranţei turismului montan în zona de creastă fiind construirea a cel puţin două noi refugii la Chica Fedeleşului şi Portiţa Avrigului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Răspunsuri

 1. mihai tanase says:

  Bine ca ati specificat ca este montan refugiul Caltun din muntii Fagarasi. :)))

 2. […] Citeşte şi: Noul refugiu montan Călţun, deschis turiştilor (FOTO) […]

 3. Bogdan Gribincea says:

  Alt refugiu cu deschiderea usii spre exterior. Iarna, zapada blocheaza usa peste noapte…

  • hahaha says:

   si daca se deschide spre exterior si afara ai 2 metri de zapada ce faci?
   oricum nu e cazul acestui refugiu care are acces si din partea de sus 😛