Premieră europeană la Polisano: Primul implant de grefa vasculară cu ţesut de ovine (VIDEO)

Știri de Sibiu, 31.07.2015; 1740 vizualizări

Chirurgii Spitalului European Polisano au anunţat, vineri, reuşita unei noi intervenţii chirurgicale realizată în premieră în Europa şi în ţară. Viata unui pacient de 63 de ani, diagnosticat cu boala arteriala periferica gravă, a fost salvată prin implantarea unei grefe vasculara biosintetica, tehnică implementată la nivel mondial în urmă cu aproximativ o jumătate de an.

Interventia, care a durat 1 oră 30 minute, a fost făcută de o echipă de medici români şi străini, condusa de Dr. Victor Costache, şeful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica, în colaborare cu  Dr. Sherif A H Sultan, vicepresedintele Societatii Mondiale de Chirurgie Vasculara si Presedinte al Institutului Vascular de Vest.

“Grefa biosintetica este o inovatie in tratarea bolii arteriale periferice, ce ofera pacientilor beneficii incontestabile, precum reducerea riscului de infectii grave si recuperare foarte rapida. Suntem incantati ca dispunem in cadrul spitalului nostru de acest tratament de ultima ora. Acest lucru inseamna pentru noi inca un pas facut in directia imbunatatirii serviciilor medicale disponibile in Romania, pentru ca pacientii nostri sa nu mai fie nevoiti sa se trateze in strainatate la preturi semnificativ mai mari“, a declarat Conf. Dr. Victor Costache.

Grefa biosintetica Omniflow II este o tehnologie nou introdusa in Europa de Est pentru tratarea acestei boli rapid progresive. Grefa este produsa de LeMaitre, cel mai mare furnizor global de dispozitive inovatoare pentru tratarea bolilor vasculare periferice si este realizata din colagen incrucisat de la ovine si o mesa sintetica din poliester. Datorita tesutului animal, grefa biosintetica este foarte usor absorbita de tesutul uman, iar riscurile de infectie sau incompatibilitate sunt aproape nule. Aceasta grefa inlocuieste cu succes metodele clasice ale chirurgiei vasculare si anume bypass-ul sau grefele din materiale sintetice, cu risc ridicat de infectii si care la un moment dat trebuie inlocuite.

Una din trei persoane cu varsta de 60 de ani sufera de boala arteriala periferica, determinata de blocarea arterelor membrelor inferioare. Primele simptome ale pacientului sunt durerile si crampele la nivelul muschilor piciorului in timpul mersului, iar pe masura ce boala avanseaza apar durerile in repaus, ulcerele si gangrenele, care nu se pot vindeca fara restabilirea fluxului sanguin la nivelul piciorului. Boala arteriala periferica are o rata de crestere rapida, fiind intalnita in special la fumatori, diabetici si persoane care sufera de hipertensiune arteriala. Netratata la timp, aceasta poate duce chiar la amputarea piciorului afectat.

Interventia realizată la Sibiu a presupus montarea unei grefe biosintetice Omniflow II in artera periferica printr-o incizie minima la nivel inghinal si astfel fluxul sanguin a revenit la normal.

Echipa medicala a fost formata din: Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano si seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica, Dr. Nicolae Florescu, seful sectiei de Cardiologie Interventionala, Dr. Alexandru Voican, medic specialist Cardiologie Interventionala si asistati de catre Prof. Univ. Dr. Sherif A H Sultan, vicepresedintele Societatii Mondiale de Chirurgie Vasculara si Presedinte al Institutului Vascular de Vest.
Răspunde și tu!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. Andrei says:

    Foarte frumos dar pacientul vrea sa ii fie afisat public numele???

  2. […] Citeşte şi: Premieră europeană la Polisano: Primul implant de grefa vasculară cu ţesut de ovine (VIDEO) […]